Ratas kaitseb Vene telekanalit: loomulikult ma annan PBK-le intervjuu (23)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas riigikogus.
Jüri Ratas riigikogus. Foto: Georg Kõrre / Postimees

Peaminister Jüri Ratas ütles täna riigikogu infotunnis opositsioonisaadikute küsimustele vastates, et kui venekeelne telekanal PBK küsib temalt intervjuud, siis ta selle ka annab ning leiab, et see on õige.

Peaminister ütles riigikogu kõnepuldis, et oluline on jõuda infoedastusega võimalikult paljude inimesteni, kes Eestis elavad.

«Ma tean seda PBK puhul, et kui nad küsivad intervjuud, loomulikult ma annan intervjuu. Ja seda on minu meelest andnud kõik Eesti poliitikud, ja ma arvan, et see on õige. Teiselt poolt ma tean seda, et on olemas Eesti teisi ametkondasid, näiteks päästeamet, kes on näinud seda võimalust, et jõuda ka nende elanikeni, kes Eestis vene keelt räägivad, ja teha seal teatud infoteavitust. Ma arvan, et ka see on õige,» sõnas Ratas.

Riigikogu Reformierakonna saadik, luureekspert Eerik-Niiles Kross ütles peaministrile küsimust esitades, et Eesti julgepoliitika alused, Ratase valitsuse poolt heakskiidetuna, leiavad, et Eesti vastu toimub muuhulgas ka Vene telekanalite kaudu küllalt agressiivne infosõda.

«Kas te põhimõtteliselt üldse nõustute selle seisukohaga, et selline agressiivne informatsiooniline tegevus Eesti huvide vastu toimub muuhulgas ka läbi Vene telekanalite?» küsis ta.

Ratas ütles pikas vastuses, kus jõudis ka Aafrika tippkohtumisel peatuda, et infosõja oht loomulikult on. Ratas selgitas, et nii riigikogu kui ka valitsuse liikmed peavad olema hästi aktiivsed, et jagada ajakirjandusele infot kõikvõimalike valdkondade ja teemade kohta, sh muukeelsele elanikkonnale.

Kross küsis uuesti, kas PBK on probleem. «Mis puudutab meie koostööd julgeolekunõukogu osas, siis Aafrikas me mõlemad ilmselt kaitseme Eesti huve paremini, tuleb välja,» tõdes ka Kross.

Ratas vastas, et tema arvates peaks PBK küll kajastama seda, mis Eestis toimub. «PBK on olnud ju valitsuse pressikonverentsidel, ma olen nüüd viimastel päevadel püüdnud seda uurida, kusagil 2000. aastate alguses, 2002 juba vist on see käinud üsna usinasti. Ma tunnistan, et ta on olnud üks usinamaid käijaid ja üldse valitsuse tegevuse kajastajaid,» lausus Ratas. Peaministri arvates on küsimus hoopis selles, kuidas me suudame ETV+ vaatajaskonda tõsta. «Sest ma ei tea, kuidas teie, aga mina küll selle 0,6-protsendilise reitinguga, mis neil hetkel on, ei rahulduks,» märkis ta.

Eelmise peaministri Taavi Rõivase (RE) küsimusele, et kas valitsusjuht on üldse teadlik, et PBK on teatud mõttes vaenulik propagandakanal, vastas Ratas, et tema seda telekanalit ei vaata.

«Punkt kaks, see kogemus, mis on minul olnud neile intervjuusid andes, ma ei ole kohanud mitte kordagi intervjueeritava poolt kuidagi vaenulikkust Eesti riigi suhtes, kuidagi naeruvääristamist Eesti riigi osas. Neis intervjuudes, mis minuga on tehtud, ma tõesti ei ole seda kohanud. Näiteks just tulen praegu eesistumise lõpubriifingult ajakirjanikele. Seal on ka PBK kohal. Mis me nüüd siis teeme? Paneme uksed kinni ja ütleme, et ei tule?» lisas Ratas vastuses.

Kommentaarid (23)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles