Maa Elu soovib tarkust ja rahu

Peeter Raidla
, Maa Elu peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Marko Saarm

Maa Elu soovib kõigile oma lugejaile ja koostööpartnereile rahulikku jõuluaega. Oma veidi enam kui kolmeaastase eluea jooksul on Maa Elu jõudnud kümnete tuhandete kodude lugemislauale. Siiras tänu teile selle eest!

Jõulud on see aeg, kus me kõige enam mõtleme oma lähedastele. Neile, kes läinud kaduva teed, neile, kes astuvad praegugi meie kõrval, neile, kelle sündimist me alles ootame. Vaid nii, üksteist hoides ning põlvkondadevahelisi sidemeid väärtustades suudame ka rahvana veel pikki sajandeid siin kodusel Maarjamaal püsida.

Iseseisev Eesti riik saab uuel aastal saja-aastaseks. See on kõigi meie pidupäev, sest meie olemegi ju see riik. Mitte riigikogu, valitsus või president, ehkki neilgi on oma kindel roll täita ja ilma nendeta ka päris ei saa. Ütleb ju meie põhiseadus, et kõrgeima võimu kandja on rahvas.

Võib ju retooriliselt küsida, et kui võim on rahva käes, siis kelle käes võim on. Eks ikka meie käes. Kahjuks kipuvad seda unustama just need, kes peaksid meie ehk rahva teenistuses olema. Eeskätt just riigikogu ja valitsus, samuti kohalikud omavalitsused, mille liikmeid oleme harjunud võimukandjateks kutsuma ning neid sellega ära rikkunud. Pigem võiks neid hakata nimetama rahvateenriteks. Ehk toob see vähemalt mõnegi nn võimukandja kahe jalaga maa peale tagasi.

Usun ja loodan, et riigikogulaste, valitsusliikmete ja omavalitsustegelaste hulgas on jätkuvalt aatelisi mehi ja naisi, aga nad on kuidagi üldise võimumassi sisse ära kadunud. Sestap tasubki uuelt aastalt soovida, et aated Eestis taas ausse tõuseksid. Ja et iga otsus, mida riigikogu, valitsus või omavalitsus langetab, sünnib alles üheksakordse mõõtmise järel, tervele mõistusele, elukogemusele ja tarkusele tuginedes.

Ilusat ja kaunist jõulurahu kõigile!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles