Poliitiline ebastabiilsus ja haldussuutmatus ohustavad elurikkust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pelikanid.
Pelikanid. Foto: Wild Wonders of Europe / Geslin/1/Scanpix

Ulatuslik ja pikaajaline uuring, mis sai alguse juba 19990. aastal, tuvastas, et veelindude olukord halveneb kõige kiiremini just neis maailma piirkondades, kus haldussuutlikkus on keskmisest ebatõhusam, nagu näiteks Kesk- ja Lääne-Aasias, Lõuna Ameerikas ja Sahara-taguses Aafrikas, vahendab ERR Novaator

Teadlased uurisid lähemalt just veelindude olukorda, kuid julgevad teha sellest üldistusi kogu eluslooduse olukorra kohta.

Suur rahvusvaheline teadlaste ja looduskaitseekspertide rühm Cambridge'i Ülikooli teadlaste juhtimisel analüüsis 461 veelinnuliiki hõlmanud ja 26 tuhandes maailma paigas tehtud loenduste andmeid. Selle suure andmehulga põhjal modelleerisid teadlased liikide käekäiku maailma maades ja piirkondades – neid tulemusi kõrvutati ülemaailmse haldusvõimekuse uuringute Worldwide Governance Indicators tulemustega

Tatsuya Amano sõnul, kes on uuringu üks juhtidest, on saadud tulemused huvitavad, sest varem ei ole riigi haldussuutlikkust ja ühiskondlik-poliitilist stabiilsust tuvastatud kõige tähtsamate elurikkust mõjutavate teguritena.

Uuring ilmus ajakirjas Nature. Loe pikemalt ERR Novaatorist!

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles