Majandusuudiste TOP 2017: alkoralli ja maksud

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üks lõppeva aasta märksõnu oli Läti alkoralli.
Üks lõppeva aasta märksõnu oli Läti alkoralli. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Postimehe lõppeva aasta loetumate majandusuudiste hulgas domineerivad maksumuudatustest kirjutatud lood.

Kõige loetum lugu räägib siiski üsna ootuspäraselt Läti alkorallist, mis samas otsapidi samuti seotud maksumuudatustega. Eestis kiiresti tõusnud alkoholiaktsiis on eestimaalased ajanud massiliselt Lätist palju odavamat napsi tooma. 

Majandusuudiste TOP 25

1. Läti alkoralli põhitegija avab Eestis üliodava poeketi

 Alko1000 kaupluses. Alko1000 juht Einar Visnapuu
 Alko1000 kaupluses. Alko1000 juht Einar Visnapuu Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS

Läti piirikaubanduse pioneer Alko1000 lubas suvel tulla  tagasi Eestisse, kus käivitati väidetavalt üliodav kauplustekett. Aasta lõpus lubas poekett laieneda juba Tallinnasse ning sihikul on Soome.

2. Euroopa lõpetab e-ostupeo

Kui olete harjunud ostma oma mobiiltelefonile näiteks ekraanikaitsekilet või laadijat Hiina internetikaubamajast vaid sentide eest, siis mõne aasta pärast peate ümber harjuma, otsustas Euroopa Liit Eesti eestvõttel.

3. Vaata ja võrdle: kui palju erineb sinu palk sama ametit pidava soomlase omast

See on üks valus lugu, mida alati loetakse. Soome statistikaameti  palgaandmete kohaselt jäi kõige sagedasem brutosissetulek 2016. aastal Soomes 2500 euro kanti kuus.

4. Kalkulaator: arvuta, kui palju uuest aastast palgas võidad või kaotad

Uus tulumaksuseadus muudab uuest aastast maksuvaba tulu arvestamise korda, kus mõned inimesed hakkavad tänasest palgast rohkem raha kätte saama, teised aga vähem.

5. VIDEO: Urve Palo kaotas enesevalitsuse

Minister Urve Palo 
Minister Urve Palo Foto: SANDER ILVEST/PM/SCANPIX BALTICS

Riigikogus toimunud kohalike omavalitsuste ning ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo kohtumisel, kus keskenduti riigi kannapöördele viimase miili interneti viimisel Eesti maapiirkondadesse, vihastas minister erakonnakaaslasest omavalitsusjuhi Priit Lombi küsimuse peale korralikult.

6. Üle 50 000 inimese peab ületuleval aastal riigile tulumaksu peale hakkama maksma

Kui senini on inimesed harjunud kevaditi riigilt enamtasutud tulumaksu tagasi saama, siis astmeliselt tõusma hakkava tulumaksu korral tuleb mitme tööandja juures töötavatel või lisaks palgale muud tulu teenivatel inimestel üle 1200-eurose kuusissetuleku korral hakata 2019. aastast ilmselt tulumaksu juurde tasuma.

Pensionär.
Pensionär. Foto: Arvo Meeks/Valgamaalane

7. Arvutused: suurema sissetulekuga pensionärid saavad uuest aastast valusa hoobi

Uuest aastast rakenduvast tulumaksuvaba miinimumi järsust tõusust võidavad väikse ja keskmise sissetulekuga pensionärid vähe, suurema sissetulekuga pensionärid kaotavad suurelt, kirjutab sotsiaalpsühholoog Annika Tallo.

8. Hoiatus kõrgepalgalistele: ärge tehke avaldust maksuvaba tulu arvestamiseks

Maksuameti  kinnitusel ei tasu neil, kelle brutopalk on 2100 eurot või rohkem, teha avaldust palgalt tulumaksuvaba osa arvestamiseks. On kaks varianti:  1. palu tööandjal arvestada maksuvabaks tuluks 0 eurot; 2. ära esita maksuvaba tulu avaldust.

McDonald´s
McDonald´s Foto: Richard B. Levine/Levine-Roberts/Sipa USA

9. Läbi aegade suurim muudatus McDonalds`is võib tuua katastroofi

McDonalds`i plaan hakata kasutama Quarter Pounder burgerites värsket liha võib tuua kaasa toidukatastroofi bakterirünnaku näol, kardavad kiirtoiduketi frantsiisivõtjad.

10. Algab Eesti sajandi tee-ehitus

AS TREV-2 Grupp alustas augustis Kose–Ardu maanteelõigu neljarajaliseks ehitamist, mille maksumuseks küündib ligi 50,7 miljoni euroni.

11. Lahkus majandusteadlane ja poliitik Valve Kirsipuu

Lasnamäe Centrum. 
Lasnamäe Centrum. Foto: ERIK PROZES/PM/SCANPIX BALTICS

12. 11-aastase teeb miljonäriks Lasnamäe Centrum

Värskes Äripäeva Rikaste TOPis on 30-aastaseid ja nooremaid kokku 17, neist noorim on 485. kohal asuv 11-aastane Mirabel Summerfield, kel on osalus mitmes Tallinna kaubanduskeskuses.

13. Kõrgemäe äripartneriga kohtunud naine: teenisin vabalt 2000-3000 eurot kuus

Oktoobris lahvatanud kupeldamisskandaal, milles süüdistatakse Laura Kõrgemäed Invidia Agency promoagentuuri varjus tüdrukute vahendamises ärimeestele, pani kihama kogu Eesti avalikkuse.

Teet Soorm.
Teet Soorm. Foto: MIHKEL MARIPUU/PM/SCANPIX BALTICS

14. Rakvere lihatööstuse eksjuht Teet Soorm peeti politsei poolt kinni

Novembri lõpus pidas keskkriminaalpolitsei kinni Teet Soormi ja Mati Tuvi, keda on alust kahtlustada suures ulatuses omastamises ja rahapesus.

15. Galerii: mida kummalist ja naljakat on Eestis jäänud Google Street View kaamerasse?

16. Varsti pole midagi saia peale määrida

Suvel tekkis Euroopas suur võidefitsiit: kasvav nõudlus ning piimatootmise vähenemine on tõstnud või hinna kahekordseks.

17. Eesti sai uue kõige rikkama naise

Rikkaimate naiste edetabelis on esikoha sel aastal võtnud Mari Tool, kelle varade väärtuseks hindas Äripäev 49,5 miljonit eurot

18. Uus aasta kurvastab 59 000 maksumaksjat

Järgmisel aastal kehtima hakkav maksusüsteem vähendab 59 000 maksumaksja sissetulekut, suurendab aga rohkem kui poole miljoni oma.

Rail Baltic.
Rail Baltic. Foto: eskiis

19. X-fail paljastab Rail Balticu seni varjatud tõe

Rail Balticut teravalt arvustanud riigikogu liige Igor Gräzin jäi jaanuaris pika ninaga, kui küsis peaminister Jüri Rataselt 2011. aasta septembris toimunud kabinetinõupidamise ettekannet raudteetrassi rajamisest. Riigisekretär Heiki Loot keeldus dokumenti avaldamast, sest majandusministeerium oli kuulutanud selle kümneks aastaks üksnes asutusesiseseks kasutamiseks.

20. PUUST JA PUNASEKS: kuidas ma uuest aastast oma tulu arvestan?

Maksuamet jagab selgitusi, kuidas mitmest kohast tulu teenija, töötu, pensionär, lapsega kodus olija ja ootamatu tulu saaja peaks järgmise aasta algusest arvestama oma tulu.

21. Uues maksusüsteemis võib ka 500-eurose kuupalgaga kaotajaks jääda

Maksureformi elluviijad rõhutavad pidevalt, kuidas see aitab vähendada ebavõrdsust ühiskonnas ning jätab madalapalgalistele enam raha kätte. Samas näitasid mõned lihtsad arvutused, et alla 1200-eurose kuupalga saaja võib loodavas 6000 astmega süsteemis mõnel juhul jääda suuremaks kaotajaks kui iga kuu üle 1200 euro teeniv inimene.

Kristjan Luha.  
Kristjan Luha.  Foto: SANDER ILVEST/PM/SCANPIX BALTICS

22. Eestlane asub tööle Nike peakontorisse

Kakskümmend aastat Nikega seotud olnud Kristjan Luha on alates 1. juulist suurfirma globaalne asepresident jalgpalli alal. Septembri alguses kolib ta koos abikaasa Agega juba viiendat korda, et asuda tööle Nike peakontorisse.

23. Siim Kallas rääkis välja Reformierakonna suurima saladuse 

24. Suur graafik: millised Eesti ettevõtted maksavad kõige paremat palka 

Graafikute aluseks on Maksu- ja Tolliameti andmed makstud tööjõumaksude kohta 2017. aasta I ja II kvartalis ning see on jagatud keskmise töötajate arvuga.

25. Lõpuks valmis: vaata, mis uued maksud järgmisel aastal tulevad

Riigikogu rahanduskomisjon sai suve hakul viimaks valitsuse uute maksumuudatuste otsad kokku sõlmitud ja kogu pakett läks riigikogu suurde saali hääletamisele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles