Kriksadullide aeg Eesti koolis saab läbi (83)

Hanneli Rudi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänapäevase kirjatehnika looja Ivar Sakk tahvli ees - üleval on vana siduskiri, all uus, lahku kirjutatud tähtedega kiri.
Tänapäevase kirjatehnika looja Ivar Sakk tahvli ees - üleval on vana siduskiri, all uus, lahku kirjutatud tähtedega kiri. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Juba järgmisel sügisel peaks Eesti koolides algama käekirjareform, kui seniste keerukate ja 19. sajandist pärit kriksadullide (keeruline tähekuju – toim) kõrval hakatakse õpetama raamatutest tuttavaid tähekujusid ja lubatakse tähed kirjutada lahku.

«Mu kõige noorem laps tegi koolis hirmsa vaevaga täpselt samasuguseid tähti nagu mina 40 aastat tagasi ja nähes, kui raske see talle oli, siis tundus, et see asi ei ole enam õige,» rääkis kunstiakadeemia graafilise disaini professor Ivar Sakk. Just tema kujundatud näidiste järgi hakatakse lapsi õpetama uuest kooliaastast.

Saki sõnul on seni Eestis kirjatehnikat õpetatud 1930. aastatel kunstnik Riho Lahi loodud eeskujude järgi. «Need olid tehtud tindipoti ja terassule ajal, kui sulge tuli seni vedada mööda paberit, kuni tint otsa sai, sest seda tõstes võis tekkida tindiplekk,» rääkis Sakk. 

Kommentaarid (83)
Copy
Tagasi üles