Lõppeva aasta rõõmsaimad sündmused Eestist

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvatantsijad korraldasid Vabaduse väljakul oma peo.
Rahvatantsijad korraldasid Vabaduse väljakul oma peo. Foto: Erik Prozes

Postimees kogus kokku kõik rõõmsad sündmused ja juhtumised, mis meid 2017. aastal heas mõttes üllatasid ja naeratuse näole tõid.

Üks pere sai korraga nelja plika võrra rikkamaks
Suvine pühapäev, 9. juuli läks keskhaigla sünnitusmajas ajalukku – nimelt aidati seal ilmale nelikud.

Nelja väikese plikatirtsu Leene, Loore, Luise ja Lagle ohutu ilmaletoomise eest hoolitsesid tervelt 19 haiglatöötajat. Just hea ja ettevalmistatud meeskonnatöö tagasid ka nelikute eduka sünnituse.

Terved ja rõõmsad viiekuused nelikud koduhällis.
Terved ja rõõmsad viiekuused nelikud koduhällis. Foto: Meelis Meilbaum

Nirgi pere nelikud said 28. novembril pärast nelja kuud ja 19 päeva haiglas kosumist koju Lääne-Virumaale Lähtse külla, kus neid tervitasid sõbrad ja kodukandirahvas.

Loe lähemalt: Neljanda lapse asemel nelikud

Üllatuslik tantsupidu Vabaduse väljakul
Nagu maarjamaa suvistel ilmadel ikka kombeks, siis üllatas ilmataat tantsupeolisi külma ja vihmaga. See aga pani murelikud korraldajad karmi valiku ette: kas lasta noortel vihma käes tantsida või jätta lõunane pidu hoopiski ära. Otsustati viimase kasuks, kuid pikka aega tantsupidu oodanud noored otsustasid kindlameelselt: pidu ära kohe kindlasti ei jää!

Noored rahvatantsijad Vabaduse väljakul.
Noored rahvatantsijad Vabaduse väljakul. Foto: Erik Prozes

«Hommikul kuulsime kõik, et tantsupeo teine etendus jääb ära. Meil on oma tantsurühma grupp facebookis, kuhu kõik hakkasid kirjutama, et mismõttes jääb ära? Teeme ise,» kirjeldas üks korraldusmeeskonna liikmetest Kertu Sõerd toona.

Nii sai vaid mõne tunniga korraldatud täiesti iseseisev tantsupidu Vabaduse väljakul, mis andis välja ühe tõelise tantsupeo mõõtme. Pidu kogunes vaatama sadu inimesi ja tehti otseülekandeid. See noorte rahvatantsijate omaalgatuslik tantsupidu läks inimestele tõesti hinge.

Loe lähemalt: Oma tantsupeo korraldanud noored: kuidas nii, et jääb ära? Teeme ise!

Neli aastat võõral maal vangis olnud laevakaitsjad said koju
2013. aasta sügisel arreteeriti Indias laeva Seaman Guard Ohio meeskond, kus oli 14 Eesti laevakaitsjat. Neile esitati süüdistus ebaseaduslikus kütusetankimises, ebaseaduslikus relvade käitlemises ja ebaseaduslikus territoriaalvetesse sisenemises.

Laevakaitsjad saabusid Tallinna lennujaama.
Laevakaitsjad saabusid Tallinna lennujaama. Foto: TAIRO LUTTER/PM/SCANPIX BALTICS

Neli aastat hiljem, 27. novembril mõistis India kohus 14 Eesti laevakaitsjat õigeks ja meestel terendas silmapiiril lootusrikas jõudmine tagasi koju. 6. detsembri hilisõhtul jõudsid mehed Tallinna lennujaama, kus neid tervitasid lähedased ja muidugi ajakirjanikud.

Loe lähemalt siit: Viimased tunnid: laevakaitsjate teekond Indiast Eestisse 

Vähiraviks hiigelannetuse saanud Annabeli lugu
Väike Annabel võitleb vähiga. Oktoobris tegi vähiravifond «Kingitud elu» üleskutse annetada tüdruku ravi jaoks raha. Kõigest ühe ööpäevaga annetati fondile kaks korda nii palju raha, kui alguses loodeti. Nii palju, et sellest jagub ka juba järgmise pisikese patsiendi raviks.

Üleskutset toetada Annabeli võitlust elu eest jagati Facebookis üle 3600 korra ja see jõudis veerand miljoni inimeseni. Pärast seda tegid Annabelile annetusi tuhanded inimesed ja ettevõtted.

Annabeli ravi on siiani kulgenud hästi ja tüdruk peaks jõuludeks koju saama. Tallinna Lastehaiglast tervitusi saatnud tüdruk soovis kõigile head jõuluaega ja et ikka teineteist hoitaks.

Loe lähemalt: Vähiga võitleva Annabeli pere tänab hiigelannetuse eest: tunne on kirjeldamatu!           

Tänak võit Saksamaa rallil
Augustikuu tõi spordimaailmas ja rallifännidele meeldiva ja võiduka üllatuse. Nimelt tegi Eesti rallisõitja Ott Tänak ja koos oma kaardilugeja Martin Järveojaga 20. augustil ajalugu, kui Tänak võitis Saksamaal oma karjääri teise MM-ralli.

Loe lähemalt: Otseblogi ja galerii: Ott Tänak võitis Saksamaa MM-ralli!

Jääkarud said uue kodu
Tallinna Loomaaia jääkarud ootasid oma polaariumi juba 36 aastat. Sel sügisel nad lõpuks oma uue kodu ka said.

Jääkarude uus kodu meenutab nende looduslikku elukeskkonda.
Jääkarude uus kodu meenutab nende looduslikku elukeskkonda. Foto: Eero Vabamägi

Neli aastat kestnud projekt «Jääkaru uus kodu» jõudiski oktoobris lõppstaadiumi ja jääkarude pereema Friida koos 10-kuulise poja Aroniga sai oma uude koju, mis miniatuuris sarnaneb üsnagi nende loodusliku elukeskkonnaga. Muidugi lõi jääkarude uus kodu lakke ka loomaaia külastajate numbrid.

Loe lähemalt: Video: Tallinna jääkarud kolisid ubrikust häärberisse

Politseikoer Dexter, kes alatasa pätte kinni nabib
Ja veel toredaid uudiseid loomariigist - nimelt tegutseb Lõuna prefektuuris üks tragi teenistuskoer nimega Dexter, kes on juba õige mitme kurjategija kannale astunud ja takistanud nende püüdlust pisut seadust rikkuda.

Tööliini saksa lambakoer Dexter ja Tartu politseijaoskonna komissar Rauno Rammo.         
Tööliini saksa lambakoer Dexter ja Tartu politseijaoskonna komissar Rauno Rammo.         Foto: SILLE ANNUK/PM/SCANPIX BALTICS

18. veebruaril aitas Dexter kinni püüda mehe, kes purjuspäi vehkis relvataolise esemega ja ähvardas oma endist elukaaslast ning tema last. Kuna mees ei allunud politsei korraldustele, siis kasutati teenistuskoera abi - Dexter haaras mehel säärest ja politseinikud pidasid purjutaja kinni.

Mõni päev hiljem aitas Dexter tabada varga, kes Tartu poest hinnalise konjaki varastas. Koer võttis kurjategija jälje üles ja juhatas politseinikud keldrisse, kus nooruk end peitis. Ja nüüd, mõne kuu ees, aitas tubli tööloom kinni pidada noore autovarga, kes püüdis politsei eest põõsastesse varjuda. Tulutult.

Loe lähemalt: Politseikoer Dexter on hoos: nüüd sai ta kätte 17-aastase autovarga

Sünnipäevaraha läks hoopis loomadele
11aastane suur loomasõber Eva-Lotta sai sünnipäevaks 400 eurot, mille ta otsustas kinkida Pärnu loomade varjupaigale.

«Loen lemmikloomadest mõnikord rõõmsaid lugusid. Ja siis soovin, et Eesti loomadel läheks niisama hästi. Aga meie loomade varjupaigad on kurvad kohad: seal on nii palju loomi,» rääkis tüdruk. «Nii mõtlesingi, et kui mina annetan oma sünnipäevaraha neile, saadakse koertele ja kassidele vajalikke asju osta.»

Loe lähemalt: Väike tüdruk tegi suure annetuse

NO99 sai teatrimaailma Oscari
Septembris selgus, et teater NO99 pälvis Euroopa teatrimaailma Oscari, Europe Prize New Theatrical Realitiese nimelise preemia. 

Europe Prize New Theatrical auhind anti üle 17. detsembril Roomas, kus teater NO99 mängis lavastust «NO43 Kõnts».
Europe Prize New Theatrical auhind anti üle 17. detsembril Roomas, kus teater NO99 mängis lavastust «NO43 Kõnts». Foto: Tiit Ojasoo

Uue teatrireaaluse preemia, mida on nimetatud ka teatrimaailma Oscariks, polnud teatrijuhtidele Ene-Liis Semperile ja Tiit Ojasoole, vaid kogu NO99 teatrile.

Euroopa teatri preemia on ainuke teatriauhind, mille fookuses on kogu Euroopa nüüdisaegne teater ühtse tervikuna. Auhinnal, mida toetab Euroopa Komisjon, on kaks kategooriat: elutööpreemia ja uus teatrireaalsus. Viimane, mille selleaastane laureaat on NO99, tunnustab loojaid ja truppe, kes on oma pikaajalise tegevusega Euroopa nüüdisaegset teatrikeelt enim arendanud ja mõjutanud.

Loe lähemalt siit: NO99 sai teatrimaailma Oscari

Loomaaias sündis ninasarvikubeebi
Tallinna loomaaias sündis ühel suvepäeval, 3 juunil esimest korda ajaloos ninasarvik.

Esmakordselt Eestimaal nägi ilmavalgust ninasarvikubeebi, kes sündis esiklapsena laupäeval teravmokk-ninasarvikute Kigoma ja Kibibi perre.

Vastsündinud ninasarvik.
Vastsündinud ninasarvik. Foto: Signe Kalgan / Tallinna loomaaed

«See on esimest korda nii Tallinna loomaaia ajaloos kui ka endise Nõukogude Liidu territooriumil, kui loomaaias sünnib ninasarvik,» ütles ka Tallinna loomaaia endine pikaaegne direktor Mati Kaal.

Loe lähemalt siit: Tallinna loomaaias sündis esmakordselt ninasarvik

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles