Nukukodu päkapikud valmistavad südametega mängumaju

Eili Arula
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Isapäkapikk Margus Jõesaar veedab pühade eel palju aega keldritöökojas, kus tal käivad aeg-ajalt abiks pojad Jan Marten (vasakul) ja Johan Markus.
Isapäkapikk Margus Jõesaar veedab pühade eel palju aega keldritöökojas, kus tal käivad aeg-ajalt abiks pojad Jan Marten (vasakul) ja Johan Markus. Foto: Eili Arula

Praegusel ajal potsatab Eesti laste jõulupakkidesse peaasjalikult Hiina päkapikkude kätetöö. Siiski on südantsoojendav tõdeda, et Eestimaa päkapikud pole seetõttu päris tööta jäänud.

Jõgevamaal pisikeses Raaduvere külas, ühes pealtnäha üsna tavalises majas elab Nukukodu päkapikupere, kes valmistab käsitsi puidust mänguasju. 

Peamine meistrimees on Margus Jõesaar. Tema pereliikmed abistavad jõudumööda: kes aitab tooteid kiirel ajal viimistleda ja maalib pilte mänguasjakastidele, kes proovib mänguasjade mängitavust ja on niisama hea laps, kui ema-isa on Nukukodu tegemistega ametis. Maja keldris asuvas töötoas valmivad nuku- ja mängumajad ning lastetoamööbel.

Praegu on Nukukodu päkapikkude perel eriti kiire, sest jõulud on kohe-kohe ukse ees. «Meil algab nukumajade valmistamise hooaeg juba sügisel. Siis hakkame lattu maju valmis ehitama,» märkis päkapikk Margus.

Vahel tuleb tellimusi veel ka päev enne jõulupühi. «On juhtunud, et murelik inimene palub jõululaupäeva eel, et ehk on võimalik veel kingikotti üks mängumaja saada. Olen siis hiliste öötundideni meisterdanud ja maja ka ise talle kohale viinud,» meenutas ta.

Tüdrukutele ja poistele

Nukukodu esimene nuku­maja valmis 2003. aastal peretütar Andrale kodukeldrist leitud kapiuksest ja puidujuppidest. Maja sai suur ja vahva ja sellest oli rõõmu kogu perele: majameistril oli tore maja ehitada ja emal oli põnev õmmelda kardinaid ja voodi­pesu ning lapsel ja ta sõbrannadel oli huvitav mängida. Nukumaja pakkus nii palju häid emotsioone, et peagi valmisid uued ja uued erinevad majad. 

«Nukukodu motoks sai «Rõõmu kogu perele» just selle rõõmu pärast, mida me ise kogesime ja mida me oleme näinud suheldes oma klientidega. Meie tooted on valminud meie pere vajadustest: nukumaja tüdrukule ja poistele autode rallimaja, samuti väikelaste mööbel,» märkis päkapikk Margus. 

Nukukodu päkapikkude toodete eripära on eelkõige südamekujulised aknad, isegi trepiastmed ja kiiged on südamekujulised.

Nukukodu päkapikkude toodete eripära on eelkõige südamekujulised aknad, isegi trepiastmed ja kiiged on südamekujulised. «Need on südamega tehtud majad,» oli Marguse lühike seletus oma südame­kujundilembusele. Tooted viimistletakse õli ja vahaga, paistma jääb naturaalne puit, mis jätab sooja ja koduse mulje. 

Nukumaju on erisuguseid: on pisikesi, mis mahuvad vabalt lapse tuppa mõne väikese kapi peale, ja on ka uhkeid mitmekorruselisi maju. Kõige suursugusemal Marguse valmistatud nukumajal on lausa kolm korrust ja viis rõdu.

«Ma soovin, et lapsel tekiks endal huvi nukumaja oma äranägemise järgi sisustada. Teisalt annab see võimaluse lapsevanematel koos lapsega kujundada nukumaja sisustust: panna akendele ette kardinad ja põrandale vaibad,» lisas meistrimees.

Marguse nukumajad on vastupidavad. «Meie valmistatud mängumajad on paljudes mängutubades ja ka lasteaedades. Neid on ka Tallinki laevadel laste mängunurkades.

Laadad ja internet

Paar aastat tagasi kasvas Marguse ehitatud nukumajade nõudlus sedavõrd suureks, et ta pidi oma töötuba laiendama. Euroopa Liidu toetuse abil valmis keldris kaks töötuba, kus ühes lõikab ta välja detaile ning teises viimistleb oma kätetööd.

Ülearu palju päkapikk Margus oma kätetööle reklaami ei tee. Peamiselt käib ta suviti suurematel laatadel ning on ka aastaid osalenud Tartus Lõunakeskuse jõululaadal. Ta tunnistab, et viimastel aastatel on enim tellimusi tulnud interneti vahendusel.

«Koduleht oli meil juba ammu, kuid kolm aastat tagasi valmis meil uus e-pood. Sel viisil tellitaksegi kõige enam nukumaju,» märkis Margus.

Peaasjalikult valmistab päkapikk Margus maju üksinda. Aeg-ajalt on tal abis pojad, kaheksa-aastane Jan Marten ja 11-aastane Johan Markus. «Ma olen mitu maja õlitanud, vist viis või kuus,» rääkis Jan Marten.

Päkapikk Margus sõnas, et pisikestel päkapikkudel, tema poegadel, on huvi meisterdada küll, kuid praegu tuleb neil mõlemal veidi püsivusest puudu. Aga poisid teavad, mispidi akutrell kätte käib ning kuidas kruvi puidu sisse keerata. Kui vähegi mahti ja tahtmist, on mõlemad poisid ka isapäkapikul abis.

Soovib välismaale

Praegu valmistab Margus kõik mängumajad ja mööbli käsitsi, kuid tulevikus soovib ta majade valmistamist veidi automatiseerida. 

«Tahan uuel aastal endale CNC-pingi muretseda. Saaks nii mõnegi asja kiiremini valmis,» sõnas ta. «Kokku monteerimine, õlitamine, viimistlemine ja kõik muu on ikkagi käsitsitöö,» märkis Margus.

Ta soovib, et tema kätetöö jõuaks ka välismaa laste kingikottidesse. Osa tema maju ongi juba Soomes. Sinna on päkapikk Marguse meisterdatud nukumajad jõudnud tänu Soomes elavatele eestlastele.

Praegu on Nukukodu päkapikkudel käed-jalad tööd täis, kuid pühade ajaks kustutatakse  töökojas tuled ja nauditakse jõulurõõmu pere seltsis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles