Ära kuluta raha pakkepaberile: hulk nippe, kuidas oma kingid lisakuluta pakkida

Liisa Aavik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Liisa Aavik

Sa ei pea raha kulutama selleks, et oma kingid muljetavaldaval viisil ära pakkida. Säästa keskkonda ja kasuta asju, mis sul juba ilmselt kodus olemas on. Sinu kink hakkab nii oma ilu poolest ehk rohkem silmagi kui tavapoodides müüdavasse pakitu. Anname mõningaid nippe, kuidas seda teha.

Mida kasutada pakkepaberi asemel?

Vanad ajalehed

Kalendrid

Kirjad

Bukletid

Vanad paberkotid

Kangad

Kaltsud

Kott, mis on osa kingitusest (nt puuviljade ostmiseks)

Tapeet (kleeplindiga kinni kleepimine võib olla raskendatud)

Vanad karbid

Mul on kodus eraldi kotike, kus hoian neid trükiste lehti (kalendrid, kirjad, ajalehed), millel näen potentsiaali olla kingipakendiks.

Mida kasutada sidumiseks?

Nöör

Lõng

Naharibad

Kangaülejäägid

Metallnöör

Mida kasutada kaunistamiseks?

Värsked taimed (kuuse- ja männioksad)

Kuivatatud taimed (roosiõied)

Vanad ehted, ehtetükid

Männikäbid

Kuivanud oksad

Kaneelipulgad

Vahapitser

Millest teha nimekaart?

Vanad ajalehed

Kalendrid

Pakenditükid

Taaskasutatud paber

Tsitruseliste koored

Idee 1: vanad ajalehed, kuivatatud roos, laimikoor, nöörijääk

Foto: Liisa Aavik

Suvel ülikooli lõpetades sain kingituseks kuhja kauneid lilli. Nukker oli neid niisama ära visata, Kuivatasin nii nende varred ja õied aknalaual suvises päikesepaistes. Vanad ajalehed, millel enam muud eesmärki pole, leidsin juhuslikult retseptiraamatu vahelt. Mähkisin kingi vanasse ajalehte, sidusin selle nöörijäägiga kinni ning kinnitasin nööriga kingitusele kuivatatud roosi ühes nimesildi funktsiooni täitva laimikoorega.

Idee 2: vanad trükimasinaga trükitud lehed, ajaleht, käbi, šokolaadi pakend, nöörijääk, pabernöör

Väikese nimekaardikese jaoks lõikasin vanast šokolaadi papp-pakendist välja ristküliku, mille värvilisele poolele kleepisin ajalehetüki ja pabernöörist lipsukese ning valgele poolele kirjutasin saaja nime. Kingi mähkisin trükimasinaga trükitud lehtedesse ja sidusin nöörijäägiga kinni. Nööri otstega kinnitasin pakendile asemel käbi ning ka nimekaardi.

Idee 3: vana trükis, kaks pärlit, pabernöör

Foto: Liisa Aavik

Raamatukogud annavad tihti ära vanu ajakirju ja trükiseid, mida nad enam ei vaja, või mis on neile toodud mõne lugeja poolt. Vahel olen näiteks mõne ilusamate piltidega reklaamvoldiku kaasa võtnud eesmärgiga seda pakkimiseks kasutada. Selle kingituse pakkimisel kasutasingi ühte voldikut, kus oli sugupuud kujutav muster. Kingipaela külge sidusin paar pärli katkistest vanadest ehetest. Samast kataloogist lõikasin välja tüki paberit, mille kleepisin ühe pakendi värvilisele poolele, valgele poolele kirjutasin head soovid.

Idee 4: pilt ajakirjast, tordinöör, kuivatatud sidrunid

Foto: Liisa Aavik

Kuigi üritan hoolega mitte toitu raisata, võib seda siiski juhtuda. Üks sidrun kuivas krimpsu. Lõikasin sellest kettad ning panin need sooja kohta kuivama. Selle kingituse pakkisin ajakirjast lõigatud Audrey Hepburni pilti, sidusin kinni vana tordinööriga, millele kinnitasin ka kaks sidrunit.

Idee 5: pildid kalendrist, sidruniviilud, roosiõis, kuivatatud rooside varred, pabernöör

Foto: Liisa Aavik

Mul oli kaks raamatukogu ära antavate trükiste seast võetud identset vana kalendrit. Mõlema kingi puhul võtsin välja ühesugused lehed. Neil olid kujutatud ajaloolised fotod ja dokumendid. Nööride ristumiskoha alla lükkasin mõned kuivatatud roosivarred. Ühele sidusin kuivatatud roosiõie, teisele kaks sidruniviilu. Mõlemale lisasin vanadest pakenditest ja värvilistest fotodest valmistatud kaardid.

Idee 6: vana kingipakk, kaks käbi, pabernöör

Foto: Liisa Aavik

Kõige lihtsam on taaskasutada varasematest aastatest üle jäänud kingipakke ja pabereid. Minu taaskasutatav kingipakend oli kunagi ühe jõulupeo kaunistus. Kink sai pakitud natuke teistmoodi, kui muidu pakendi kuju muidu ette näeb, et varjata pakendil olevat firma logo. Kaunistuseks läksid kaks männikäbi.

Idee 7: furoshiki stiilis vanade kangastega pakkimine

Furoshiki stiili katsetasin samuti, kuid kingituste eripära ning sobivate kangaste nappuse tõttu valisin pakkimiseks eelkõige trükiseid. See on aga viis, kuidas kavalalt, kiirelt ja vanu kangaid taaskasutades oma kingid pakkida. Vaata videot siit!

Kuidas sina sel aastal oma kingid pakid?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles