Bahovski: ma ei teeks Eesti hääletusest ega Trumpi Twitteri diplomaatiast draamat

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiina suursaadik Riyad H. Mansour ÜRO juures ja tema delegatsioon eilsel peaassamblee hääletusel rõõmustamas.
Palestiina suursaadik Riyad H. Mansour ÜRO juures ja tema delegatsioon eilsel peaassamblee hääletusel rõõmustamas. Foto: EDUARDO MUNOZ ALVAREZ/AFP

Ajalehe diplomaatia peatoimetaja Erkki Bahovski ütles, et tema selles, et Eesti eile ÜRO peaassambleel Ühendriikide vastu hääletas, nii suurt draamat ei näe, kuna see Lähis-Ida küsimust nii või teisiti ei lahenda.

«See, kas tunnustada Jeruusalemma Iisraeli pealinnana, ei ole võti Iisraeli ja Palestiina rahuprotsessi lahendamisel. See ei ole see selline elu ja surma küsimus, nagu oli näiteks Iraagi sõda 2003. aastal. See ei muuda mitte midagi,» rääkis välispoliitika ekspert Bahovski.

Eesti hääletas nii nagu Euroopa Liit ja kahetsusväärne on Bahovski hinnangul hoopis see, et terve Euroopa Liit ühtemoodi ei hääletanud. «See näitab seda, et kui Euroopa Liit on varem sanktsioonid suutnud kehtestada ühtselt, siis järelikult ei ole see nii oluline küsimus Euroopa Liidu jaoks ning mõned riigid arvasid, et ei maksa Trumpiga vastuollu minna,» lausus ta.

Bahovski nentis, et ilmselt mõtleb Eesti ka oma kampaaniale, mis on käimas selleks, et me saaks julgeolekunõukogu mittealaliseks liikmeks. «Kolmandaks on Eesti Euroopa Liidu eesistujamaa ja kui me hääletame teistmoodi kui ülejäänud Euroopa, siis oleks see ka imelik,» lausus ta ja lisas, et tema arvates pole see teema, millest suurt numbrit tegema peaks.

Bahovski meenutas, et Palestiina küsimus ei ole rikkunud nende häid suhteid USAga. Mitmed riigid on Palestiina riiki tunnustanud, nende hulgas Tšehhi, kes eile hääletas aga ÜROs Palestiina vastu. Palestiinat on tunnustanud üle 100 riigi.

Samuti usub Diplomaatia peatoimetaja, et Donald Trumpi ähvardusi ei maksa ülearu tõsiselt võtta. «Trump on öelnud ka Põhja-Koreale, et tulemas on rasked tagajärjed ja hirmsad asjad hakkavad juhtuma, aga seni ei ole midagi juhtunud. Ma ei usu, et Trump kõikide nende riikide läheb vastuollu. See on rohkem selline Twitteri diplomaatia ja ma ei pööraks sellele väga suurt tähelepanu,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles