Peaminister: eilne hääletus ÜROs ei kahjusta suhteid USAga (12)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suursaadik ÜRO juures Nikki Haleyeile ÜRO peaassambleel.
USA suursaadik ÜRO juures Nikki Haleyeile ÜRO peaassambleel. Foto: Albin Lohr-Jones/Albin Lohr-Jones/Sipa USA

Peaminister Jüri Ratas usub, et eilne Eesti hääletus ÜRO peaassambleel ei kahjusta meie suhteid Ameerika Ühendriikidega.

Ratas rõhutas. et Euroopa Liidu ja USA ning Eesti ja USA suhted on tihedad, konstruktiivsed ning väga head. «Usun, et eilne hääletus ei kahjusta neid suhteid,» kommenteeris peaminister.

«Eesti hääletas eile ÜROs tuginedes rahvusvahelisele õigusele ning Euroopa Liidu pikaajalisele seisukohale, milleks on kahe riigiga lahendus Iisraeli ja Palestiina konfliktis. Jeruusalemma staatuse küsimus on osa sellest lahendusest ning see tuleb saavutada läbirääkimiste teel. Euroopa Liidu Nõukogu eesistujana on meile ühtlasi oluline hoida Euroopa Liidu ühises välis- ja julgeolekupoliitikas võimalikult ühtset joont,» selgitas peaminister otsuse tagamaid.

Praeguses olukorras on Ratase hinnangul vajalik, et USA president Donald Trump järgib Lähis-Ida visiidi ajal antud sõnumit ning USA võtab rahuprotsessis juhirolli. Ilma selleta on peaministri Lähis-Idas rahu saavutamine äärmiselt keeruline. «Eesti soovib siinkohal kindlasti teha USA-ga koostööd, sest Eesti, Euroopa Liidu ja USA eesmärk on ühine – rahu Lähis-Idas,» lisas Ratas.

Valitsuspartner, justiitsminister Urmas Reinsalu kritiseeris eile õhtul meedias Eesti hääletamist ÜROs Ühendriikide vastu. Peaminister jättis vastamata Postimehe küsimusele, mida ta arvab koalitsioonipartneri kriitikast Eesti otsuse suhtes.

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles