Pildid: GRU agent osales tõlgina Ratase kohtumisel Ukraina peaministriga (14)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ukrainas kinnivõetud Vene luuraja Stanislav Ježov osales sünkroontõlgina paljudel peaminister Volodõmõr Groismani kohtumistel välisriikide tipp-poliitikutega, teiste seas osales ta tänavu kevadel Groismani kohtumisel peaminister Jüri Ratasega.

BBC Ukraina büroo teatel osales Vene sõjaväeluure GRU agendiks osutunud Ježov ka näiteks Groismani kohtumisel USA endise asepresidendi Joe Bideniga, samuti oli ta kaasas Ukraina valitsusjuhi visiidil Suurbritanniasse kus ta käis muu hulgas ka peaminister Theresa May tööruumides.

Jüri Ratas käis Ukrainas visiidil tänavu aprilli alguses ning sellest visiidist pärinevad ka fotod, millelt on näha GRU agenti tõlkimas Ratase ja Groismani vestlust.

Ukraina julgeolekuteenistuse SBU andmetel kogus peaminister Volodõmõr Groismani heaks töötanud Ježov teavet Vene sõjaväeluure (GRU) tarvis. Groismani abi ja sünkroontõlk Stanislav Ježov kogus informatsiooni valitsuse tegevuse kohta eriseadmetega ning edastas selle vahendajatele. Teda süüdistatakse riigireetmises.

Ježov töötas varem Ukraina saatkonnas Washingtonis ja tegutses Venemaa huvides vähemalt kaks aastat, sõnas Ukraina siseministri abi Anton Geraštšenko. Ježov on Ukraina parimaid sünkroontõlke, kommenteeris teine siseministri abi Stanislav Retšinski.

Ježov töötas varem presidendiadministratsiooni heaks, viibides tõlgina rahvusvahelistel pressikonverentsidel endise presidendi Viktor Janukovõtšiga.

Tegemist on ühe kõrgema Ukraina ametnikuga, keda kahtlustatakse koostöös Venemaaga pärast Janukovõtši kukutamist 2014. aasta veebruaris.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles