Kreml kasutab nii santaaži kui ka egode silitamist (15)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Béla Kovács tegi pärast Jobbikuga liitumist seal kiiret karjääri, mille käigus keeras ka partei näo Venemaa poole.
Béla Kovács tegi pärast Jobbikuga liitumist seal kiiret karjääri, mille käigus keeras ka partei näo Venemaa poole. Foto: Laszlo Balogh / Reuters / Scanpix

Lühemat aega võib aidata inimest Kremli võrgus hoida näiteks kaunis naine või kompromiteeriva infoga hirmutamine, kindlamad sidemed tagab aga ego paitamine ja siiras ideoloogiline lähedus, ütlevad eksperdid.

«Luuretöös on neli põhiviisi, kuidas inimesi värvata: raha, ego, kompromiteeriv info ja ideoloogia. Tavaliselt töötab mingi kombinatsioon neist faktoritest,» loetleb Jakub Janda.

Ta pakub, et vähemalt Kesk-Euroopa äärmusrühmituste puhul tuleb esimesena ideoloogia: «Nad põhimõtteliselt vihkavad poliitilist keskteed, NATOt, USAd, ELi, demokraatlikku meediat, liberaalseid mõtteid ehk nad põhimõtteliselt on Venemaaga samal ideoloogilisel positsioonil.»

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles