Leedu kaalub Gruusia ümbernimetamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia lippu mähkunud mees.
Gruusia lippu mähkunud mees. Foto: Shakh Aivazov/AP/Scanpix

Leedu keele riigikomisjoni esimees Audrys Antanaitis ütles täna, et mingil ajal kaaluti Gruusia teiseks nimevariandiks Sakharthvelot.

Antanaitis ütles seda pärast Gruusia presidendi Giorgi Margvelašvili palvet leedulastele nimetada oma koduriiki kas Georgiaks või Sakharthveloks.

«Isegi kui me võtaksime teise variandi Sakharthvelo, see oli algselt teisel kohal, läheks palju aastaid, et see esikohale tõuseks,» ütles Antanaitis täna BNSile.

Antanaitis lisas, et komisjon on valmis kaaluma Sakharthvelo kasutuselevõttu, kuid sellele peab eelnema Gruusia saatkonna ametlik palve. Omal algatusel komisjon seda ei tee, sest Leedus on ajalooliselt keelde sööbinud Gruusia, lausus Antanaitis.

Gruusia Georgiaks nimetamine on olnud aktuaalne ka Eestis. Eesti Keele Instituudi seisukoha järgi on mõlemad õiged, kuid instituut eelistab Gruusiat.

«Seda maad on eesti keeles nimetatud kaht moodi: Gruusia ja Georgia. Mõlemad variandid on eesti keeles korrektsed, Emakeele Seltsi keeletoimkond eelistab Gruusiat kui pikema traditsiooniga nimekuju. Gruusiakeelne omanimi on Sakharthvelo (საქართველო). Maanime kasutamine peaks ühes väljaandes olema järjekindel ja kokku minema keele ja rahva nimetusega: Gruusias elavad grusiinid, kes räägivad gruusia keelt, Georgias elavad georglased ja räägivad georgia keelt.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles