Maagilised taimed koirohi ja kadakas

Maret Makko
, apteeker-taimetark
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadakamarjade söömine mõjub soodsalt seedimisele.
Kadakamarjade söömine mõjub soodsalt seedimisele. Foto: Tairo Lutter

Aastavahetuse paiku tavatsevad eestlased ennustada ning muid puhastavaid ja edu toovaid rituaale teha. Nii tasubki seekord juttu teha kahest maagilisest taimest – koirohust ja kadakast.

Koirohi on üks maailma vanimaid rohuna kasutatud ravimtaimedest. Seda taime on tuntud väga ammustel aegadel, teadaolevalt juba Vana-Egiptuses. Taim ise on pärit Lõuna-Euroopast ja Väike-Aasiast.

Vanad eestlased kasutasid koirohtu nii ravitsemiseks kui ka majapidamise puhastamiseks parasiitidest. Koirohtu on peetud lausa maagiliseks taimeks, mis kaitseb ja puhastab meie ümbrust. Koirohust keedetud veega pesti põrandaid ja esemeid, mis vajasid erilist maagilist

puhastust. Kuivatatud taimeokstest tehtud suitsuga puhastati ja tuulutati tube, et sealt lahkuks halb ja seisev energia. Selliste rituaalide parim aeg oligi pühade-eelne suurpuhastus. Õues ei lõigatud kuivanud puhmaid talveks maha, sest need takistasid kurjal majja pääseda.

Jõuluajal pandi taimepulbrit õllemärjukese sisse, et viinakurat liialt võimust ei võtaks ja õllel hea mõrkjas mekk juures oleks. Kodus on pühadeks ikka ise tehtud häid suupäraseid absindinapse. Nendest on abi pühadesöögi seedimisel ja kõhutuule taltsutamisel. Öised absindinapsid toovad hea une ja aitavad kõhuparasiite väljutada, kui tarvitada veidi pikemalt.

Kristlike müütide kohaselt sündis koirohi paradiisiaiast välja roomava mao saba jäljest. Taime kasutati armumaagias ja muus nõiakunstis. Eriti on koirohtu tarvitatud kurja eest kaitsva vahendina. Koirohukimpe on riputatud tubadesse ja välisukse lähedusse. Ka hiirtele ja rottidele ei meeldi koirohu lõhn. Koirohus sisalduvad eeterlikud õlid on nii lenduvad, et jõuavad ruumi igasse soppi, mistõttu lõhn ja vägi levivad kogu ruumi.

Meditsiiniliselt võib koirohtu kasutada seedimise parandamiseks, maomahla ülehappesuse ning mao- ja soolegaaside vähendamiseks. Aitab halva hingeõhu vastu. Normaliseerib seedetegevust, aitab nii kroonilise kõhulahtisuse kui ka kõhukinnisuse korral. Abiks ainevahetushäirete ja maksaprobleemide vastu.

Koirohi kasvab meie kliimas hästi ega ole eriti külmatundlik, kuigi soojemas ja varjulisemas kohas meeldib sellele rahkem kasvada. On mitmeaastane poolpõõsas.

Rahvuslik kadakas

Kadakaga seotud müüdid on peaasjalikult kristlikud, samas on kadakas eestlase truu kaaslane olnud läbi aegade. Kadakat on meie rahvapärimuses nõndapalju kasutatud, et seda võiks lausa meie rahvuspuuks pidada.

Kadakas olla kaitset pakkunud noorele Jeesusele Kristusele ja tema emale Maarjale, kes raseduse ajal ja hiljemgi kadakamarju sõi. Seetõttu olevat marjadele peale jäänud ristimärk, mis taimele erilise, haiguste ja kurjade jõudude vastase väe andnud. Seega, kui mari on suhu pandud, siis seda ei tohi enam välja sülitada. Siit tuleb ka komme teha kadakasuitsu, millega puhastatakse elupaiga ruume nähtavatest ja nähtamatutest kutsumata külalistest. Ennemuistsel ajal puhastati ja õnnistati ka kirikuid kadakasuitsuga. Palju meie rahvatarkust on seotud kadakaga.

Kadakaokste ja kuuma veega aurutati kapsa- ja lihatünne puhtaks. Värsked kadakaoksad toas puhastavad ning annavad värske ja hea lõhna.

Eesti rahvameditsiinis on kadakas ülipopulaarne, lausa maagiline. Seda peetakse 9, isegi 99 haiguse rohuks. Uurimused on näidanud, et Eestis kasvava kadaka eeterliku õli põhikomponent on aine pineen, mis annab kadakale tugeva mikroobivastase toime. Pineeni sisaldavad nii okkad kui ka viljad.

Kadakas soodustab uriinieritust ja puhastab neere. Külmetumise korral ajab higile ja alandab palavikku. Hea hingamisteede ja kopsuhaiguste ravimiseks.

Kadakamarjade söömine mõjub soodsalt seedimisele. Reuma- ja liigesevalu korral tehakse kadakaoksavanne. Tervislik on kadakavihaga saunas käia, eriti kaduneljapäeval ja vana-aasta viimasel päeval.

Laialdaselt on levinud kadakamarjade kasutamine maitseainena. Põhjamaades on vanast ajast kadakamarjadega õlut ja kalja maitsestatud. Samuti liha- ja kalaroogasid, sinki, rasvast liha, merelindusid, jänest, küülikut ja hapukapsast. Kadakamarju võib kasutada tervelt või jahuna. Kadakamarjasiirup on ülihea maitsestaja ja väga hea ravim. Kadakaga oled alati kaitse all.

Retsept: kadakakali

3 dl (300 ml) kadakamarju, 1 klaas suhkrut, ½ sl humalaid, 7 liitrit keeva vett.

Lase keeda 10 minutit, jahuta umbes 40 kraadini, lisa 1 sl pärmi (sega eelnevalt 1–2 tilga veega) ja lase paar päeva käärida.

Kurna ja pane pudelitesse, sule ja säilita külmas.

Tarvita jahedalt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles