Donbassis sõdimise eest süüdi mõistetud Eesti kodanik jõuab täna kodumaale (15)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vladimir Poljakov.
Vladimir Poljakov. Foto: Kaitsepolitseiamet

Ukrainas Donbassi separatistide eest sõdimises süüdi mõistetud Eesti kodanik Vladimir Poljakov  vabastati kohtusaalis, kuid peeti hiljem taas kinni, nüüd on mees taas vabaduses ja on nüüd tema advokaadi sõnul teel kodumaale.

«Turvalist koduteed!» kirjutas Vladimir Poljakovi advokaat Tetjana Montian sotsiaalmeedias. Advokaadi sõnul lendab mees läbi Riia kodumaale ja peaks südaöö paiku olema tagasi.

Ukraina võimud pidasid Poljakovi  18.–27. detsembrini kinni ja eile võttis temaga esimest korda ühendust Eesti konsul ning soovis talle üle anda lähedaste saadetud raha, et mees saaks koju sõita. Advokaadi sõnul lükkas Poljakov selle pakkumise tagasi ja advokaat ostis talle pileti koju. «Loodan, et tal ei tule probleeme kohaliku Eesti julgeolekuga, tema ema lõpuks näeb teda ja veendub, et temaga on kõik korras,» kirjutab  Montian.

Luganski oblasti Lisitšanski linnakohus karistas Poljakovi eelmisel nädalal viie aasta ja kaheksa kuu pikkuse vangistusega. Kohus luges tema karistuse kantuks eeluurimisel vahi all istutud ajaga, ütles kohtu pressiesindaja Polina Roskošna Postimehele. Kohus arvestas eeluurimise ajal istutud ühe päeva kahe eest, ütles ta.

37-aastast Poljakovi süüdistas Ukraina julgeolekuteenistus SBU selles, et ta kuulus Luganski Rahvavabariigi (LNR) terroriorganisatsiooni ja sõdis selle eest Luganski sõjaväekomandantuuri polgus. Süüdistuse järgi jõudis Poljakov LNRi eest sõdimas käia 2014. aastal kaks korda. Poljakovi vahistas Eesti kaitsepolitsei Tallinnas 2015. aastal.

Kuigi Ukraina kohus vabastas Poljakovi pärast kohtuotsuse väljakuulutamist 18. detsembril, ütles meest Ukrainas kaitsnud advokaat Tetjana Montian, et SBU võttis Poljakovi hiljem uuesti ebaseaduslikult kinni, sest soovis Eesti kodanikku välja vahetada LNRi kinni hoitavate Ukraina vangide vastu. Ukraina ja Donbassi separatistide vahel toimus suur vangide vahetus sel kolmapäeval, kuid Poljakov väljavahetatute hulka ei kuulunud. Postimehe andmetel otsustas Ukraina viimasel hetkel, et vahetab separatistidega ainult Ukraina kodanikest vange.

Advokaadi väitel hoidis SBU Poljakovi üle nädala ebaseaduslikult kinni koos teiste väljavahetamiseks mõeldud isikutega Slojanogorskis ühes endises sanatooriumis. Eile otsustas SBU Poljakovi lõpuks vabastada ning õhtul viisid SBU töötajad ta Kiievisse, ütles Montian.

Kommentaarid (15)
Copy
Tagasi üles