Luteri kogudused võivad jätkuvalt riigilt varasid või raha nõuda (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaarli kirik
Kaarli kirik Foto: Erik Prozes

Kuigi riik maksab Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule (EELK) okupatsioonikahjude heastamiseks 6,753 miljonit eurot, võivad kogudused jätkuvalt nõuda riigilt nõukogude ajal muuseumitesse jõudnud väidetavalt kogudustele kuuluvaid varasid.

EELK peapiiskop Urma Viilma ütles reedel BNSile, et üldiselt on nüüd EELK ja tema koguduste omandiküsimused lahendatud, kuid koguduste varade küsimused vajavad edaspidi siiski läbirääkimistega jätkamist ja kokkuleppele jõudmist.

«Üles jäävad üksikud vaidlusküsimused koguduste ja muuseumide vahel, sest nõukogude perioodil on jõudnud muuseumitesse kogudustele kuuluvaid varasid, mis on seni tagastamata,» sõnas Viilma. «Nendes küsimustes ei saa EELK ise kokkuleppeid sõlmida, sest kogudused on iseseisvad ja ootavad riigilt esemete tagastamist. Need küsimused vajavad edaspidi siiski läbirääkimistega jätkamist ja kokkuleppele jõudmist.»

Samas kinnitas Viilma, et EELK ei plaani riigile teha täiendavat rahataotlust, sest «suurimad vaidlusküsimused saavad lahendatud».

Valitsus otsustas neljapäeval maksta omandireformi reservfondist luteri kirikule 6,753 miljonit eurot ning õigeusu kirikule vähemalt 1,153 miljonit eurot. Kirikud loobuvad toetuse eraldamisega seoses varasematest varalistest vaidlustest.

Loe lähemalt:

Valitsus eraldas kirikutele okupatsioonikahjude hüvitamiseks kaheksa miljonit eurot

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles