Kanada lõunaosas on nii külm, et isegi loomaaia pingviinid on siseruumides

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuningpingviinid
Kuningpingviinid Foto: Walter Huber/picture alliance / moodboard/Scanpix

Põhja-Ameerikas USA idarannikul ja Suure järvistu ümbruses, kuid ka Kanada lõunaosas on külmalaine, milles on mõõdetud juba rekordiliselt madalaid temperatuure. Lisaks puhub tugev tuul, mis jahedust lisab ning sajab lund.

Ka Alberta provintsis Calgarys on üsna jahe, mille tõttu sealse loomaaia kuningpingviinid (Aptenodytes patagonicus) viidi siseruumidesse, teatab AFP.

Kuningpingviin (vasakul) ja tema poeg
Kuningpingviin (vasakul) ja tema poeg Foto: EDGAR SU/REUTERS/Scanpix

Calgary loomaaed teatas, et kui temperatuur langeb 25 miinuskraadini, siis viiakse kuningpingviinid õuest ära hoolimata asjaolust, et looduses elavad need lennuvõimetud linnud jahedas.

Kaks kuningpingviini ja nende poeg
Kaks kuningpingviini ja nende poeg Foto: Handout/Reuters/Scanpix

Loomaaia esindaja Malu Celli teatel järgivad nad reeglit, et kui välistemperatuur langeb ka Kanada lõunaosa kohta madalale, siis vajavad kuningpingviinid sooja. Viimastel päevadel on Calgarys olnud temperatuur miinus 28 kraadi, kuid koos jaheda ja tugeva tuulega tundub see pigem miinus 40 kraadi.

Celli teatel on nende loomaaias 51 pingviini, kes esindavad eri liike ja on pärit eri aladelt.

«Kuningpingviinid suudavad taluda üsna jahedat, kuid mitte nii jahedat kui Antaktika endeemliik keiserpingviinid. Meil olevad pingviinid ei ole looduses elavad linnud, seega ei lase me neil külmas olla,» teatas Celli.

Kuningpingviinid
Kuningpingviinid Foto: unknown/Caters News Agency/Scanpix
Keiserpingviinid
Keiserpingviinid Foto: /Caters News Agency/Scanpix

Esindaja lisas, et vanemad kuningpingviinid võivad ka jahedaga väljas olla, kuid kui on noorpingviine, siis igaks juhuks tuuakse kõik sisse, sest noorlinnud ei oska end jahedas hoida.   

Celli lisas, et Calgary loomaaia külastajatel on võimalik kuningpingviine näha, kuid mitte välisoludes.

Kuningpingviinid, kelle täiskasvanud isendite pikkus on 91 – 96 sentimeetrit, elavad Atlandi ookeani lõunaosa lähisarktilistel saartel 45. ja 55. laiuskraadi vahel.

Kuningpingviinid
Kuningpingviinid Foto: Walter Huber/picture alliance / moodboard/Scanpix

USA ida- ja põhjaosa ning Kanada lõunaosa tabanud külmalaine ja lume tõttu on palju liiklusõnnetusi ja lendude ärajäämisi. Lisaks tuli mõnes paigas jätta jaheduse tõttu ära väljas uue aasta vastu võtmine.

Lumi Pennsylvanias Eries
Lumi Pennsylvanias Eries Foto: Greg Wohlford/AP/Scanpix

USA-Kanada piiril asuvast Niagara joast sai küma tõttu jääskulptuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles