Peeter Järvelaid: Vaade Eestisse a. D. 2018 Kwai jõelt

Peeter Järvelaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter Järvelaid.
Peeter Järvelaid. Foto: PP

Maailma asjadest paremaks arusaamiseks vajame vahel väikest distantsi, et näha pilti veidigi laiemas kontekstis. Olen kindel, et see vahemaa teema on omaette küsimus, sest võta sa kinni, kui pikk see õige distants peaks olema.

Kui tailastele oli uusaastaöö tähtis seetõttu, et oli täiskuu ja paljudele tööst vaba päev, siis meile, eestlastele, kes 31. detsembril 2017 Kwai jõe äärde sooja ilma nautima olid kogunenud, andis asumine võrreldes kodustega eri ajavööndis ajalise efekti. Saime üksteisele head uut, 2018. aastat soovida ja helistada koju lähedastele, kes alles valmistusid viie tunni pärast algavat aastat vastu võtma. See näitab, kui suhteline on ajaline võidujooks tegelikult.

Eestlastena jookseme pidevalt ajaga võidu. Meid on lapsest peale õpetatud elama püüdega olla vähemalt naabritest kiiremad, paremad, eeskujulikumad ja sageli unustame, et püüame paremust saavutada oma tegevust kellegi teise kehtestatud reeglite järgi mõõtes.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles