Galerii: Sindis meenutati vabadussõdalasi vaikuseminutiga

Urmas Saard
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, vabadussõjas võidelnute mälestuspäeval seisid Sindi gümnaasiumis lipurivis kooli õpilasesindus ja Sindi noortevolikogu algatusgrupp.

Sindi gümnaasiumi ja Eesti lipu seltsi Sindi osakonna ühisel nõul toimus traditsiooniline mälestuskogunemine koolimaja aulas.

Sõnavõttudega esinesid lipuseltsi liikmed õpetaja Lembit Roosimäe ja Pärnu linnavalitsuse abilinnapea Marko Šorin, samuti Tori vallavanem Lauri Luur.

Roosimäe teadis öelda, et Sindist ja selle lähedusest läks vabadussõtta umbkaudu 80 rahvaväelast, nagu neid alguses kutsuti. Täpselt kell 10.30 palus ta inimestel jääda minutiks vaikselt seisma. Samal ajal helisesid Sindi kiriku kellad.

Šorin meenutas uusaastaööl ära jäänud hümni ja hindas seda puudust palju vähem tähtsaks sellest, mis tehti ära 1919. aasta viimasel päeval. 31. detsembril sõlmiti Eesti Vabariigi ja Nõukogude Venemaa vahel vaherahuleping, mis hakkas kehtima 1920. aasta 3. jaanuaril kell 10.30.

Luuri sõnade kohaselt ei ole kätte võidetud riiklik vabadus enesestmõistetav ja selle hoidmise nimel tuleb iga päev tegutseda.

Mälestustahvli ees põles küünal, mille juurde asetasid lillekorvid ja -kimbu Sindi gümnaasium, Eesti lipu selts ja Tori vallavalitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles