Postimees 1999. aastal: esimene Eestis siiratud maksaga mees toibub

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarjamõisa haigla
Maarjamõisa haigla Foto: Margus Ansu

Eesti esimene maksasiirdamine Tartu Maarjamõisa haiglas läks arstide kinnitusel korda ja kui tüsistusi ei teki, siis saab uue maksaga mees kahe-kolme nädalaga töövõime tagasi.

Üks eile öösel Lehar Läänsalu (27) lõiganud kirurgidest, Tartu Ülikooli kirurgiakliiniku juhataja professor Ants Peetsalu ütles, et Soome kolleegide kogemuse kohaselt elab 80 protsenti uue maksaga inimestest vähemalt järgmised viis aastat.

Läänsalu põdes neli aastat süvenevat maksahaigust, mida ei saa ravida tavapäraste vahenditega. Maksa siirdamine on tema ainus ellujäämisvõimalus.

11 tundi väldanud operatsiooni järel on haige hingamisaparaadi all. Tartu Ülikooli kirurgiakliiniku dotsendi Toomas Väli sõnul saab mehe tervenemise kohta öelda mõne nädala pärast.

Doonorimaksa eraldasid arstid operatsioonipäeval Mustamäe haiglas. Peetsalu sõnul ei tekkinud operatsiooni käigus ärevaid hetki ja selle kestus oli tavapärane.

Peetsalu ei osanud öelda, kui palju lõikus maksma läks, sest haigekassa hinnakirjas seda veel pole. Tema väitel tuleb aga Eestis siirdamine odavam kui näiteks Soomes, kus lõikus maksab üle 1,3 miljoni krooni. Meil rahastab maksasiirdamist Eesti Teadusfond.

5.01.1999

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles