ERJK kaalub uue menetluse alustamist Keskerakonna vastu (19)

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mihhail Kõlvart
Mihhail Kõlvart Foto: ekraaniõmmis: PBK

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) aseesimees Kaarel Tarand ütles, et Postimehes avaldatud PBK Tallinna-saadete sisuanalüüs on piisav, et panna küsimus menetluse alustamisest Keskerakonna vastu koosoleku päevakorda.

«Materjal, mis Postimees on avaldanud ja läbi töötanud, on täiesti piisav selleks, et panna küsimus komisjoni koosoleku päevakorda järgmisel korral,» lausus Tarand, lisades, et kui teema menetlusse võetakse, siis keskenduks see aktiivse valimiskampaania perioodile, mitte kogu telekanali ja erakonna või linna suhetele läbi aastate. Uurida saab valimiskampaania vahendite kasutamist ehk keelatud annetusi.

«Minu meelest on seal kõik tunnused ja sarnasused olemas sellega, mis tehti 2013. aastal. Vahe on selles, et nüüd ei ole ostetud reklaamiaega, vaid saateid, aga põhimõtteliselt on tegu sama mudeliga: avalikke vahendeid on kasutatud selgelt ühe erakonna kasuks,» rääkis Tarand.

Menetluse alustamise otsustab ERJK oma korralisel koosolekul, mis toimub jaanuarikuu lõpus.

Riigiprokuratuuri pressiesindaja ütles Postimehele, et prokuratuur ei näe praegu põhjust alustada ühe ajaleheartikli põhjal kriminaalmenetlust.

Keskerakonna eelmine esimees Edgar Savisaar on 2013. aasta kohalikel valimistel tehtud Hiiu staadioni reklaamidega siiani kohtu all. Riigiprokuratuur otsustas 2014. aasta juunis alustada ERJK avalduse alusel Tallinna keskerakondlastest linnajuhtide valimisreklaamidega seoses kriminaalmenetlust, süüdistades neid omastamises.

Kohalikel valimistel kandideerinud tollase Tallinna linnapea ja Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare, abilinnapea Arvo Sarapuu, Põhja-Tallinna linnaosa vanema Karin Tammemäe ja tema asetäitja Priit Kutseri ning Tallinna ettevõtlusametis töötanud Jaanus Mutli valimiste eel avaldatud ja algselt teavituskampaaniaks nimetatud valimisreklaamide kulud maksis kinni Tallinna linn.

Hiiumaal elav ajakirjanik ja publitsist Oleg Samorodni leidis oma analüüsis, et kui Tallinnas valitseva Keskerakonna juhid kinnitavad, et telesaadete ostmine PBKsse on hädavajalik Eesti venekeelse elanikkonna teavitamiseks, siis tegelikult on need saated Keskerakonna propaganda. Tallinna linna PBKst ostetud saadete külaliste tuumiku moodustavad enamasti keskerakondlased või partei toetajad.

Kommentaarid (19)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles