Tallinna erivajadustega lapsed osalevad Turus festivalil

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetaja Jelena Andrejeva juhendab Õismäe Kooli tantsutruppi.
Õpetaja Jelena Andrejeva juhendab Õismäe Kooli tantsutruppi. Foto: Leini Jürisaar

Järgmisel nädalal osalevad Tallinna Laagna Lasteaed-Põhikooli, Õismäe Kooli ja Tallinna I Internaatkooli õpilased Soomes Turu linnas projekti «Sam Body Plays» raames toimuval Leidliku väljenduse festivalil.


Turu linnast osaleb projektis kaksteist kooli, neist kolm on hariduslike erivajadustega laste koolid. Ka Tallinnast on kutsutud osalema just kolm erivajadustega laste kooli, neist kaks eesti ja üks vene õppekeelega, teatas Tallinna haridusamet.

Kõigis väljavalitud koolides on väga heal tasemel huvitegevus. Õpilased tegutsevad huviringides, mis on «Sam Body Plays´s» väga oodatud – müraorkester, loovtegevus, kunst, käsitöö, näidendid, koorilaul ja tants. Tallinna koolid valmistasid igaüks ette näitemängu, mitu näitust, müraorkestri kontserdi ja õpilaste või õpetajate ansambli etteasted. Lisaks oodatakse Tallinna esindajailt ka mitut erinevat töötuba kõigile festivalil osalejatele.

Projekti koordinaatori, haridusameti koolivälise töö osakonna peaspetsialisti Merike Kivimäe sõnul tõuseb tänu selles projektis osalemisele laste enesega toimetuleku tase ning lapse edusammud suurendavad ka lapsega seotud isikute rahulolu. Oluline on, et erinevate huvigruppide, näiteks eri- ja üldhariduskoolid, ametkonnad, meedia jt tähelepanu andekate erivajadustega laste ja noorte ergutamisele ning kaasahaaramisele suureneks.

«Laps saab näidata eakaaslastele, mida ta oskab ja vaadata teisi. Terved inimesed tavaliselt ei adu erivajadustega inimeste olukorda ja tihti neid ei märgatagi. Selle projekti kaudu saavad nende laste igapäevaelu ja –tegemised neile nii vajalikku tähelepanu,» rääkis Kivimäe.

Uutmoodi rahvusvaheline 3-aastane projekt «Sam Body Plays» koosneb paljudest teineteist täiendavatest osaprojektidest (tünniorkester, loovtegevus, video/foto, tants, näidendid, koorilaul, performance´id). Projekti tegevused kulmineerivad käesoleval aastal, mil nii Tallinn kui ka Turu on Euroopa kultuuripealinnad.

Projekti sihtrühm on erivajadustega õpilased kuni 9. klassi lõpuni. Lapsed ja noored saavad läbi loovuse, draama, jutustamiskogemuse, pillimängu, tantsu ja tsirkuse vähendada erivajadustega seotud probleeme, neil on võimalus turvaliselt väljendada erinevaid tundeid. Projekt toetab nende kunstilist ja käelise tegevuse arengut, võimaldades neil end tegevustes osaledes tunda looja, vaataja ja hindajana.

Koostöö eri maade osalejatega võimaldab arendada erinevaid sotsiaalseid oskusi ja luua eeldused elukestvaks õppeks, millest on kasu ka tulevikus, mil noor peale kooli lõpetamist oma võimete kohaselt astub kas iseseisvasse või toetatud ellu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles