EV100 võidutordile annab õige meki üllatav naps

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
EV100 juubelitort.
EV100 juubelitort. Foto: ev100.ee

Eesti Vabariik 100 juubelitordi konkursi võitis Jõgevalt pärit kondiitri Marju Männiku muraka-kodujuustu tort, millele annavad õige maitse riivitud must leib ning köömnenaps Kristallkümmel.

Juubelitordi konkursile esitati 66 võistlustööd ja  praegu Tallinnas Viru tänaval tegutseva kohvik-pagarikoja Rukis peakondiiter Marju Männik mõtles konkursi tarvis välja muraka-kodujuustutordi, kirjutab Vooremaa.

31. detsembriks tuli Marjul valmistada konkursimaiust nii palju, et sada inimest sellest väikese lõigu maitsta saaks.

«Rahvas seisis tegelikult juba tund enne degusteerimise algust järjekorras ning enamasti oli tegemist vanemaealise publikuga. Kartsin, et minu köömnenapsuga maitsestatud tort neile ei meeldi, aga see kartus osutus asjatuks: võit oli päris ülekaalukas,» ütles Marju Männik.

Marju Männikul ei tule presidendi vastuvõtu laua tarvis torti siiski ise valmis teha, vaid selle ülesande täidab Eesti aasta kondiiter 2017 Kadri Reinach oma meeskonnaga. Marju ülesandeks on torditegijaid juhendada.

Tegelikult ei tehtagi valmis üht suurt torti, mida siis vastuvõtu ajal lahti lõikama ja laiali jagama hakataks, vaid 2000 väikest n-ö kahe-ampsu tordikest, mis külalisi juba taldrikutele paigutatult ootavad.

«Arutame veel presidendi peakokaga läbi, kuidas koogikesi nii disainida, et kõik algsed kaunistuselemedid – murakad, riivleib ja põdrasammal – ära mahuksid,» ütles Marju Männik.

Tema võidutöö polegi klassikaline tort, sest selle põhi küpsetamist ei vaja. Ahju asemel on selle valmistamiseks vaja hoopis külmkappi. Küsimusele, kust aga võtta keset talve murakaid, vastas Marju Männik, et kaubandusvõrgus neid külmutatud kujul siiski liigub.

Tordi peal olev põdrasammal pole kasutu kaunistus, vaid sellegi võib rahulikult ära süüa: see on karamelliseeritud siirupiga läbi immutatud.

«Töötlemata põdrasammal on maitsetu ja muutub närides saepuru sarnaseks, karamelliseeritud siirupiga läbiimmutatud sammal on aga magus ja mõnusa krõbeda tekstuuriga,» ütles Marju Männik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles