Terroristist sõpra toetanud Khalilov taotleb tingimisi vanglast vabastamist

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ramil Khalilov (vasakul) ja Roman Manko end ise süüdi ei tunnistanud.
Ramil Khalilov (vasakul) ja Roman Manko end ise süüdi ei tunnistanud. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Viru maakohus arutab järgmisel nädalal videokonverentsi vahendusel terrorismi toetamises süüdi mõistetud Tallinna vangla vangi Ramil Khalilovi ennetähtaegset vabastamist.

Eelmisel suvel kohus Khalilovi tingimisi vanglast vabanemise taotlust ei rahuldanud.

Ringkonnakohus mõistis Khalilovile kolme aasta pikkuse vanglakaristuse selle eest, et ta aitas terroriorganisatsiooni ISISega ühinenud sõpra Abrurrahman Sazanakovit Süüriasse minekuks piletite soetamisel, kogus tema toetuseks raha ja andis talle üle umbes 500 eurot.

Kaitsepolitsei pidas Khalilovi ja tema sõbra Roman Manko kinni tunamullu aprillis. Mõlema karistuse kandmise aega arvestatakse alates 13. aprillist 2015.

Harju maakohus oli Khalilovile varasemalt terroristlikku ühendusse kuulumisele kaasaaitamise ja selle rahastamise eest karistuseks mõistnud seitsmeaastase vangistuse. Riigikohus jättis ringkonnakohtu otsuse jõusse. Roman Mankole mõisteti ringkonnakohtus kahe aasta pikkune vangistus, mis tähendab, et ta vabanes vanglast mullu aprillis.

Kohtuotsuse järgi toetasid mehed varem Eestis elanud Ivan Sazanakovi tegevust Süüria territooriumil tegutsevas relvastatud terroristlikus ühenduses, kuhu ta siirdus kaitsepolitsei andmetel võitlema 2013. aasta juulis.

Khalilov, olles teadlik Sazanakovi kavatsusest terroristliku organisatsiooniga ühineda, broneeris ning ostis talle pileti Türgi siselennule Antalyast Süüria piiri ääres asuvasse Hataysse, printis välja broneeringut tõendava reisidokumendi ning selgitas, kuidas kasutada seda lennujaamas, võimaldades Sazanakovil jõuda Süüriasse ning seal terroristliku ühendusega ühineda. Khalilov kogus Sazanakovi jaoks oma tuttavatelt raha ja võttis 2013. aasta sügisel Mankolt Sazanakovile 600 eurot. 17.–22. oktoobril 2013. aastal külastas Khalilov Sazanakovit Süürias, toimetas sinna Sazanakovi abikaasa, nende alaealised lapsed ning andis Sazanakovile raha üle.

Kriminaalmenetlust viis läbi kaitsepolitseiamet ja juhtis riigiprokuratuur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles