Michal: lahendus on pensionid maksuvaba tulu vähendamise alt välja arvata (19)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristen Michal.
Kristen Michal. Foto: Mihkel Maripuu

Mõte liigitada töötavad pensionärid nende hulka, kes peaks kandma valitsuse kulutuste koormat, saab tulla vaid ülimalt küünilistel inimestel, leiab Reformierakonna fraktsiooni liige Kristen Michal.

Michal ütles Postimehele, et Keskerakonna, SDE ja IRL-i ühine otsus tõsta makse ligi 50 000 töötavale pensionärile on selle valitsuse üks suurem möödapanek. «Mõte liigitada töötavad pensionärid nende hulka, kes peaks kandma valitsejate suurepäraste kulutuste koormat, saab tulla vaid ülimalt küünilistel inimestel,» rõhutas ta.

Eakamana töötamine aitab Michali sõnul meil kõigil hoida ennast vormis ning ennast teostada. «Tihti on see soov lüüa kaasa, olla vajalik ning kasutada oma pikki kogemusi, et pensionipõlves väärikalt hakkama saada. Nagu paljud pensionärid ka ütlesid – et mitte olla vaid küsija, eriti kui terve elu ise hakkama saadud.»

Michal märgib, et riigis otsuseid langetades ei saa olla otsuste tegijate eest saladus, et majanduses räägitakse tööjõupuudusest. «Nüüd aga annab riik sõnumi, et kogenud töötajad ei ole Eestis vajalikud? Ja aktiivne ning väärikas vanadus, kus tehakse oma tööd, leiab kõrgema maksustamise? Väga halb plaan. Halb on mõju moraalile – kes on valmis veel ise tegutsema, saab sõnumi, et see pole hinnatud. Ning see, kes tegutseb mingis valdkonnas, saab sõnumi, pole meil eakaid vaja. Väga halb samm, pole kahtlust,» leiab Michal.

Ta rõhutab, et töötavate pensionäride kõrgem maksustamine tuleb ära muuta. Reformierakonna poolt on Riigikogus sisse antud eelnõu, mis Michali sõnul viib pensionid maksuvaba tulu vähendamise alt välja. «Kiirustades maksusüsteemi lõhkumine on halbade tagajärgedega, ütlesime seda juba varem. Siin pakume kätt ka koalitsioonile, et asi kiiresti korda saaks. Iga pensionär saab oma saadikule kirjutada, et sellele eelnõule toetus tuleks. Kui valitsuse riigikogu saadikud saavad aru, et selle jama peale ei vali nende poolt 2019 ükski pensionär, siis hakatakse liigutama kiiremini kui tulekahju peale Keskerakonna, sotside ja IRL-i kontoris,» ütles Michal.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles