Kalvi Kõva: vabandan nende ees, kelle sissetulek vähenes, kuid enamik töötavaid pensionäre võidab (20)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalvi Kõva.
Kalvi Kõva. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu sotsiaaldemokraatide fraktsiooni liige Kalvi Kõva vabandas nende ees, kelle sissetulek uuest aastast vähenes, ent rõhutas samas, et tegemist on vaid väikese osaga tööl käivatest pensionäridest.

Kalvi Kõva ütles Postimehele, et uus tulumaksu tagastuse süsteem on kasulik 85 protsendile Eesti inimestest ehk jätab neile rohkem raha kätte. «Tõesti, 15 protsenti inimestest peab paraku maksma rohkem või neile jääb raha vähem kätte. Eks see üllas eesmärk on see, et need inimesed, kes vähem teenivad, saavad rohkem tulumaksu tagasi,» selgitas Kõva.

Riigikogu liige tõdes, et kuuele protsendile töötavatest pensionäridest jääb vähem raha kätte. Tegemist on Kõva sõnul inimestega, kes saavad korralikku pensionit ja kelle töötasu on ka suur. «Loomulikult see süsteem ei ole veatu ja nende inimeste ees tuleb vabandada. Aga eks see kõik on selleks tehtud, et väikest pensioni ja väikest palka saavatel inimestel rohkem raha kätte jääks ehk nende elu oleks lihtsam,» märkis Kõva.

«Kindlasti enamus töötavatest pensionäridest võidab praegusest süsteemist. Näiteks pensionärid, kes saavad umbes 300 eurot pensioni ja väikest töötasu - nemad võidavad. See on tõesti väike osa töötavaid pensionäre, kes saavad head pensionit,» rõhutas Kõva.

Kõva tõi näiteks eripensionärid, sealhulgas kõik endised riigikogu liikmed, kes nüüd sissetulekus kaotavad.

«Aga loomulikult, see süsteem ei ole olnud sotsiaaldemokraatidele mitte kunagi unistuste süsteem. Kuigi see süsteem liigub õiges suunas, oleks mõistlik teha astmeline tulumaks maksuvaba miinimumiga 500 eurot. Kindlasti tuleb selline aeg, kus on võimalik moodustada selline koalitsioon ning on võimalik teha puhas tulumaks ja 500-eurone tulumaksuvaba miinimum,» lisas Kõva.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles