Saksa poliitik rääkis põgenikeküsimuse «lõplikust lahendamisest» (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Rahvapartei (EPP) fraktsiooni juht europarlamendis Manfred Weber.
Euroopa Rahvapartei (EPP) fraktsiooni juht europarlamendis Manfred Weber. Foto: Epp

Euroopa Parlamendi suurima Euroopa Rahvapartei fraktsiooni liider Manfred Weber vabandas sõnavõtu pärast, kus ta rääkis põgenikeküsimuse lõplikust lahendamisest.

Weber ütles reedel intervjuus Saksa raadiokanalile, et 2018. aastal on Euroopa jaoks keskseks teemaks põgenikeküsimuse lõplik lahendamine. Weber kasutas saksakeelset väljendit «finale Lösung», mis kriitikute sõnul sarnaneb natside kasutatud terminiga «Endlösung», mis seostub juutide ja teiste hävitamisega holokausti käigus.

Weberi sõnul kahetseb ta oma sõnavalikut, kuid konservatiivist poliitik süüdistas teda natsidega seostanud kriitikuid ebaaususes.

«Minu sõnavalik eile (reedel – toim) oli vale ja ma kahetsen seda,» kirjutas Weber oma mikroblogivõrgustiku Twitter kontol, «minu süüdistamine kaugemaleulatuvates eesmärkides on ebaaus ning iseloomustab täiesti valesti minu isiklikke vaateid ja positsioone.»

Weberi sõnul vajab Euroopa vastust rändeväljakutsele ja peab pakkuma inimestele täiendavat kaitset, peatades samal ajal ebaseadusliku migratsiooni.

Osa kriitikuid süüdistas Weberit ajaloolises ignorantsuses, teised oletasid, et Weberi sõnakasutus oli täiesti teadlik.

Kommentaarid (6)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles