Talvepalavik Aadria mere ääres

Jure Brankovič
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vastasseis Pirani lahel.
Vastasseis Pirani lahel. Foto: Goran Kovacic/PIXSELL/Scanpix

Horvaatia valitsus sai eelmisel neljapäeval kirja sõjaveteranide ühenduselt: «Peaminister, kui te piiridel 72 tunni jooksul lahendust ei too, organiseerivad veteranid sada kalapaati ja teised alused ning kaitsevad Horvaatiat ise.»

See polnud sugugi ainus võimendatud väljaütlemine. Isegi horvaadist Euroopa Parlamendi liige Ruža Tomašič väidab, et valitsus peaks reageerima lahendamaks piiritüli kahe Euroopa Liidu liikme vahel, saates merepiirile politseijõud või sõjaväe.

«Me ei pea sõda. Oleme realistlikud ja lähme suusatama,» vastas peaminister Andrej Plenkovič. Uus patriotismilaine on maratonvaidluse uuele tasemele viinud. Seda pool aastat pärast alalise vahekohtu otsust, mis pidanuks viimaks probleemi lahendama. Haagis asuva kohtu seatud kuue kuu pikkune tähtaeg sai 29. detsembril läbi, aga Horvaatia ja Sloveenia pole endiselt suutnud piiritüli asjus edasi liikuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles