Tallinna peaarhitekt ei kiida Maarjamäe memoriaali lammutamise mõtet heaks (16)

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maarjamäe memoriaal oli halvas  seisukorras juba aasta eest.
Maarjamäe memoriaal oli halvas seisukorras juba aasta eest. Foto: Eero Vabamägi

Justiitsminister Urmas Reinsalu arvas, et Maarjamäe memoriaali võiks osaliselt lammutada, Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd on teist meelt.

Mänd leidis, et Maarjamäe memoriaal on Tallinnas ainulaadne maastikuarhitektuuri teos ning väärtuslik modernismi näide, mis tuleks tervikuna võtta muinsuskaitse alla. Memoriaali alune maa kuulub riigile, kuid seal peal olevad objektid kuuluvad vallasvarana linnale. Memoriaali ohutuse eest vastutab linn ning hädapärased konserveerimistööd tehakse Männi sõnul juba sel aastal, vahendas ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

«Esiteks on tegemist terviklahendusega. Teiseks soovitakse memoriaali ju laiendada, ehitustööd on sisuliselt juba alanud ja arhitektuurivõistluse korraldamise juures oli ka tingimus, et kaks memoriaali peavad omavahel olema sellises vastastikuses kooskõlas. Nii et kui linnaehituslikult seda vaadata, siis kindlasti osaline lammutamine rikuks tervikpilti, nii et selles mõttes ma seda õigeks ei pea,» ütles Mänd «Aktuaalsele kaamerale».

Justiitsminister Urmas Reinsalu ütles reedel Vikerraadio saates «Uudis+», et ta ei välista võimalust, et nõukogudeaegne Maarjamäe memoriaal varisemisohu tõttu osaliselt lammutatakse.

«Kui jõutakse seisukohale, et õiguslikult on võimalik seal veneaegseid elemente kõrvaldada, siis tuleks ka see võtta kaalumise alla. Küsimus on see, et poleks ohtlik ja kui on vaja, siis tuleb midagi kinni betoneerida või maha lõhkuda,» ütles Reinsalu Vikerraadio saates.

Justiitsministeeriumi tellitud uuringu kohaselt maksaks Maarjamäe memoriaali ohutuks muutmine ligi miljon eurot.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles