Pildid ja video: isegi Sahara kõrb ei pääsenud lumest (3)

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lumine Sahara kõrb
Lumine Sahara kõrb Foto: twitter.com

Aafrika põhjaosas asuvas Sahara kõrbe alal, Alžeeriasse jäävas Ain Sefras sadas lund, mida meteoroloogide ja fotograafide sõnul oli umbes 40 sentimeetrit.

Saharas aladel on ligi 40 aasta jooksul lund sadanud kolmel korral, sest lund sadas ka 2016. aasta detsembris ja 1979. aasta veebruaris, teatab New York Post.

7. - 8. jaanuaril sadanud lund oli siiski rohkem kui kahel varasemal korral, tekitades liivadüünidele paksu valge vaiba.

Lumine Sahara kõrb
Lumine Sahara kõrb Foto: Twitter.com

USA ja Briti meteoroloogide teatel on praegused ekstreemsed ilmaolud mitmel pool maailmas otsene viide kliimamuutusele.

«Euroopa kohal on kõrgrõhkkond, mis surub jahedamat õhku Põhja-Aafrika suunas, sellest ka lumesadu kõrbes. Lisaks on Ain Sefra alad ümbritsetud Atlase mäestikuga, kuhu jahedus lõksu jäi,» selgitasid ilmaeksperdid.

Lumine Sahara kõrb
Lumine Sahara kõrb Foto: Twitter.com

Ain Sefra elanike sõnul oli lumi nende jaoks väga üllatava ja kaugelt vaadates nad arvasid, et tegemist on miraažiga.

Alžeerias Sahara kõrbes Ain Sefras sadas lund
Alžeerias Sahara kõrbes Ain Sefras sadas lund Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/Scanpix

Sahara kõrbest pildid teinud fotograafi Karim Bouchetata sõnul oli ta üllatunud, kui nägi hommikul üles ärgates lund. Ta läks seda kohe jäädvustama, sest kõrbealal sulab lumi väga kiiresti.

Lumi Sahara kõrbes
Lumi Sahara kõrbes Foto: Twitter.com
Alžeerias Sahara kõrbes Ain Sefras sadas lund
Alžeerias Sahara kõrbes Ain Sefras sadas lund Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/Scanpix

Suvisel ajal on Ain Sefras 37 – 40 kraadi sooja, kuid talvel võib temperatuur langeda 5 – 12 kraadini, kuid on mõõdetud ka 0,3 kraadist temperatuuri.

Lumine Sahara kõrb
Lumine Sahara kõrb Foto: Twitter.com

USA idarannikul ka keskläänes jätkub pakaseline ilm. Seda mõjutab talvetorm Grayson, mis tõi kaasa lume ja rekordilised miinuskraadid. Seevastu Austraalias on sündinud mitu kuumarekordit, eile mõõdeti Sydneys 47 soojakraadi.

Lumi Pennsylvanias Eries
Lumi Pennsylvanias Eries Foto: SOCIAL MEDIA/REUTERS/Scanpix

Ilmaeksperdid on veendunud, et kui kliimamuutus jätkub, siis võib Sahara kõrbeala umbes 10 000 – 15 000 aasta pärast roheliseks muutuda.

Kunagi oli Sahara ala roheline oaas, kus leidus mitmesuguseid taimi, loomi  ja veekogusid ning elas inimesi. Piirkonnas oli elu 15 000 – 5000 aastat tagasi, tegemist oli Aafrika niiskusperioodiga, mis ootamatult lõppes. Ka selle põhjustas oletatavalt kliimamuutus.  

Sahara on kõrb Aafrika põhjaosas, olles maailma suurim kuum kõrb.

Läänes ulatub kõrb Atlandi ookeani rannikuni, lõunas Sahelini, idas aga Niiluse jõe või Punase mereni ning loodes Atlase mäestikuni.

Saharas valitseb kuiv troopiline kliima. Põhjaosas sajab vähesel määral talvel vihma, kesk- ja lõunaosas esineb vähesel määral suvist vihma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles