Fotod: Medunitsa grupeering läks rahvusvahelise narkokaubanduse eest kohtu alla (1)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Riikliku süüdistaja väitel 1,2 tonni hašišit Jevgeni Medunitsa juhtimisel Hispaaniast Venemaale vedanud kuritegelik grupeering astus täna Harju maakohtu ette.

13 süüalusest oli täna kohtus kohal 11. 

Kell kümme algama pidanud istung viibis tund aega, kuna üks süüdistatavatest tuli kodust bussiga ja jäi hiljaks. Julia Kivonen põhjendas oma hiljaks jäämist sellega, et kuulis istungi toimumisest alles eile. 

Medunitsa kaitsja tegi taotluse, et kaitsjate leeri tuleks tugevdama advokaat Ukrainast, kes on ühtlasi ka Medunitsa tädipoeg. Kohus otsustas Ukrainas viibival advokaadil lasta Eestisse tulla. «Vaatame, kuidas ta ennast üleval peab,» ütles kohtunik.

Sergei Kusnetsov palus kohust, et rahuldataks tema taotlus, mis lubaks tal kohtuda oma kaheaastase lapsega, keda kohtu all olev Kusnetsov kunagi näinud pole. Kohus on seda siiani keelanud. «Vangla pole nii väikese lapse jaoks sobiv koht, kuhu minna,» ütles kohtunik. Kusnetsovi kaitsja palus kohtul taotlus rahuldada. 

Sellegipoolest ei saa täna kohtuliku uurimisega alustada, kuna kaks süüdistatavat, Valeri Beditski ja Alekesi Kunin, kannavad karistust Poolas. 

Beditski Eestisse toomisega olid poolakad nõus, aga seda on siiani takistanud logistilised probleemid. Aleksei Kuninit Poola kohus Eestisse ei luba, sest nõutakse uut Euroopa vahistamismäärust. Prokuröri sõnul tuleneb vastuolu sellest, et eri piirkondade kohtud tõlgendavad seadust erinevalt.

Kohtunik avaldas lootust, et märtsiks on süüalused Poolast tagasi ning saab kohtuliku uurimisega edasi minna.

Sõna võttis ka süüalune Sergei Manin, kes avaldas rahulolematust kohtuprotsessi venimise pärast. Ta rääkis, et prokurör mõtleb välja, et tal on olemas võimalused Venemaale põgeneda. «Me oleme juba kaks aastat ja üks kuu vanglas istunud ja pole mingit uurimist näinud. Minule omistatakse asju, mida pole olemas. Kui prokurör väidab, et need jalavõrud ei toimi õigesti, siis milleks me raiskame nende jaoks riigi raha. Peavad olema ka mingid muud meetmed, et inimene käiks kohtus ja oleks kontrolli all, aga ei istuks vanglas, kui pole süüdi mõistetud,» selgitas Manin.

Põhja ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Taavi Pern usub, et Medunitsa juhtimisel läbis Eestit iga kuu sadu kilosid narkootikume. Kolme aasta jooksul veeti Hispaaniast Venemaale kokku 1,2 tonni hašišit. Kogus, mis maksab tänavamüügis 12 miljonit eurot ja mis tegi Medunitsast väga jõuka mehe.

Prokurör Pern usub, et Medunitsa grupeering aktiveerus aastatel 2012–2015. Venemaale viidi hašišit, mida osteti Hispaania päikeseranniku kuurortlinnas Fuengirolas tegutsenud hulgimüüjalt.

Edasi pisteti telliskivisuurused hašišipakid spetsiaalselt ehitatud peidikutesse auto põrandas, laes ja küljepaneelides. Ühe autoga sai korraga vedada üle 100 kilo ainet – väärtus umbes miljon eurot –, kusjuures transpordiks kasutati luksusautosid BMW, Mercedes-Benz ja Audi ning transiitkoridoriks Balti riike, kirjutas Eesti Ekspress 2016. aasta aprillis.

Hispaania ja Eesti ühise suureoperatsiooni käigus peeti 2015. aasta lõpus nii Eestis kui ka Hispaanias kinni hulk kuritegelikku ühendusse kuulunud inimesi. Riikide koostöö tulemusena peeti operatsiooni käigus Hispaanias kinni kuus isikut: 43-aastane Jevgeni, Dmitriy, Alfredo Oscar, Krasimir, Valentina ning Roman.

Hispaanlane Alfredo Oscar Gorriz Capilla (47)  läks prokuratuuriga kokkuleppele ja tunnistas tänavu märtsis end süüdi kuritegelikku ühendusse kuulumises ja narkoainete suures koguses ebaseaduslikus käitlemises. Kokkuleppe järgi sai ta kuueaastase vanglakaristuse, millest tal tuli vanglas kohe ära kanda üks aasta ja neli kuud, seda arvestati tema vahistamisest 2015. aasta 14. detsembril.

Medunitsa kaitsja vandeadvokaat Aivar Pilv taotles mullu mehe vabastamist, kuid Harju maakohus jättis mehe vahi alla. Seejärel esitas Pilv määruskaebuse Tallinna ringkonnakohtusse, mis jättis aga mullu jaanuari keskel maakohtu varasema määruse jõusse. Riigikohus Pilve taotlust menetlusse ei võtnud.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles