Tahad vangi minna? Järgmine TEDx konverents toimub Tallinna Vanglas

teadus.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vangla.
Tallinna vangla. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Märtsikuu esimesel reedel, 2. märtsil peetakse Tallinna vanglas ideede jagamise konverentsi TEDxTallinnaVangla, mille juhtmotiiv on “müüritud”. Oma kuni 18-minutilise kõnega astub üles kümme esinejat, kelle hulgas on lisaks inspireerivatele kõnelejatele eri eluvaldkondadest ka praegune ning endine kinnipeetav.

TEDxTallinnaVangla projektijuht Mari-Liis Sööt ütles, et inspiratsioonikonverentsi korraldamine vanglas on esmakordne Eesti ajaloos, samuti suhteliselt harv nähtus Euroopas. „Vangla oma müüridega ning peensusteni reglementeeritud elukorraldusega on inspiratsiooni ja loovuse antipood. See on erilise kontrastina Eesti ühiskonnas, kus müürideta mõttelend ning segmentideta ühiskond on ülimaks taotluseks,“ rääkis projektijuht. „Pealegi, ma ei ole kohanud ühtegi inimest, kel TEDx-i seekordset asukohta kuuldes põnevusetuluke poleks silmis süttinud,“ lisas ta.

TEDx-i juhtmotiiv “müüritud” on sõnamäng, mis on ajendatud nii konverentsi asukohast kui soovist inspireerida mõtlema, kuidas elada müürideta ja samal ajal müürituna. “ Vanglamüüride taga on Loksa linna jagu inimesi, kes varem või hiljem sealt välja pääsevad ning kes endale ühiskonnas kohta hakkavad otsima. Soovime panna inimesi huvituma sellest, mil moel saavad müüride tagant inimesed tavaellu naasta – kas see on sujuv teekond või hõlmab endas peamiselt meie, vabaduses elavate inimeste poolt seatud mõttemüüride ronimist,“ avas Sööt vanglas peetava TEDx-i osas enamat tausta, jättes õhku mõtlemapanevad küsimused.

„Vangla kohta on eelarvamusi, füüsiline ligipääs sinna piiratud, sestap ka värskete ideede jõudmine vanglamüüride vahele limiteeritud. Tahame TEDxTallinnaVanglaga paotada vanglaust ja tekitada inimestes huvi selle vastu, mis neis asutustes toimub,“ mõtiskles Mari-Liis Sööt.

TEDxTallinnaVangla käigus astuvad teiste seas üles endine kinnipeetav, nüüdseks ühiskonnas väga edukalt toime tulev, infoteaduste magister Immanuel Volkonski. Julge maailmaparandaja ja müüride lammutaja Harju Risti koguduse õpetaja Annika Laats, Andrus Kõresaar - üks KOKO arhitektidest, kes muu hulgas on tegelenud ka Patarei vangla ümbermõtestamisega. Vanade tapeetide restauraator Kadri Kallaste, portugallasest majandusteadlane Ricardo Vincente, bioloog Anu Aaspõllu, eetiline häkker Tõnu Samuel, teaduspromootor Marju Himma-Kadakas. Sõna saavad ka vanglas viibijad, praegused tummad liikmed ühiskonnas.

Lisaks on üritusel muusikat. Esineb improvisatsioonile ja eksperimenteerimisele pühendunud Lembe Lokk ja Elephants from Neptune laulja muusik Robert Linna, kes teeb üllatusliku dueti. Kunstidiskussiooni alustab oma näitusega Camille Laurelli kunstikuraatori Siim Preimani rändgaleriis, milleks on kaubik, mis tuuakse ka vanglasse kohale. Vanglakeskkonna seob ühiskonnaga Eesti tänavakunsti üks säravaid tähtesid Rémi, kes rikastab Tallinna linnaruumi šabloonikunstiga.

Kuni 01.02. saab TEDxTallinnaVangla inspiratsioonikonverentsile avaliku konkursi alusel kandideerida siin. Kohtade arv on piiratud ja vaid vähesed saavad Tallinna Vanglasse.

TEDx TallinnaVangla raames asetleidvate sündmuste ja kõikide esinejate kohta saab infot lugeda lähinädalate jooksul ja seda nii ürituse kodulehelt tedxtallinnavangla.ee kui Facebooki lehelt: https://www.facebook.com/tedxtallinnavangla.  

TEDx on TEDi eriprojekt, mis võimaldab erinevatel inimestel üle maailma korraldada oma kodu-, töö või õppekohas TED-stiilis konverentse. TEDx konverents on iseseisev üritus, mis toimub TEDi litsentsi all. Selliseid sündmusi toimub rohkem kui 130 riigis üle maailma. Eestis korraldatakse neid alates 2009. aastast. TEDx on sõltumatu inspiratsioonikonverentside sari ning toimub TEDi litsentsi all. Selliseid sündmusi toimub rohkem kui 130 riigis üle maailma. Eestis korraldatakse neid alates 2009. aastast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles