Poola ei leevenda abordiseadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile Varssavis toimunud meeleavaldus, kus nõuti abordiseaduse leevendamist.
Eile Varssavis toimunud meeleavaldus, kus nõuti abordiseaduse leevendamist. Foto: WOJTEK RADWANSKI/AFP/Scanpix

Poola parlament lükkas eile tagasi eelnõu, millega taheti leevendada piiranguid abordile.

1993. aastast kehtiv abordiseadus keelab abordi, välja arvatud juhul, kui rasestumine toimus vägistamise või intsesti tagajärjel, kui ema elu on ohus või kui lootel esineb raskeloomuline väärareng.

38 miljoni elanikuga Poolas tehakse aastas umbes tuhat legaalset aborti. Naisõiguslaste sõnul teeb iga aasta umbes 100 000-150 000 poolakat aborti ebaseaduslikult või välismaal.

Parlament arutas eile kahte eelnõud. Esimesega neist taheti lubada abort kuni raseduse 12. nädalani psühholoogilistel ja sotsiaalsetel põhjustel. Lisaks taheti lasta käsimüüki seksuaalvahekorra järgselt raseduse katkestavad niinimetatud SOS-pillid.

Parlament eile seda eelnõud heaks ei kiitnud.

Teise eelnõuga tahetakse keelata abordi tegemine juhul, kui lootel esineb väärarenguid. Kriitikute sõnul tähendaks see riigis täieliku abordikeelu kehtestamist, kuid seda toetab parlamendis napi enamusega konservatiivne võimuerakond Õigus ja Õiglus. Parlament otsustas saata selle eelnõu läbitöötamiseks erikomisjonidesse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles