Siksakke tegev külvimasin loob saaki säästva tehnoraja

Ain Alvela
, Maa Elu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Azurit 9 automaatne kalibreerimine tagab, et täppiskülv toimub ka erineva liikumiskiiruse korral.
Azurit 9 automaatne kalibreerimine tagab, et täppiskülv toimub ka erineva liikumiskiiruse korral. Foto: Lemken

Saksamaal asuvast Lemkeni Hareni tehasest hakkas lõppenud aastal tulema uusi täppiskülvikuid Azurit, mille uuenduslik tehnoloogiline teostus pälvis sügisel messil Agritechnica tiitli aasta masin 2018.

Õigupoolest on tegemist Lemkeni Azurit-külvikute 9. seeria mudeliga, mille DeltaRow külvitehnoloogia seemendid moodustavad klassikalise ühe asemel kaks siksakitavat seemnerida. Seemned külvatakse mulda kahes reas, kuid mitte kõrvuti, vaid vaheldumisi, mis annab traditsioonilise külviviisiga võrreldes igale taimele 70 protsenti rohkem kasvupinda.

Samas on selline külvamine väga täpne, sest kahe identse külvirea tegemiseks kasutatakse kahte sünkroonselt töötavat aukudega ketast, mis varustatud külvi korrapärasust reguleerivate skreeperitega. Selle tulemusena on seemnete eraldamine isereguleeruv ja tehnoradade või nende markiiride tekitamiseks külvab seade topeltkoguse seemneid ühte ritta, hoides samal ajal külvatavate seemnete arvu muutumatuna. Kaherealise külvi korral kulgevad külviread diagonaalselt, nii et seemnele jääb selle kolmnurga sees märksa rohkem kasvuruumi.

Lemken GmbH & Co. KG müügidirektor Marie Ehses selgitab, et DeltaRow süsteem leevendab põlluharimisel paratamatuna näivat häda – tehnoradadest tingitud saagikadu ja vähendab ülekatetest või külvamata aladest tekkivat seemne- või saagikadu. Lahtiseletatult – traktori ja külviku rattajälgede kõrval moodustub üherealine külvirida, mujal kaherealine.

„Andur jälgib seemnete voolamist külviku töötamise ajal ja süsteem korrigeerib automaatselt eraldamisega seotud ebakorrapärasuse. Samal ajal reguleeritakse skreeperite ja aukudega ketta vahelist kaugust, et säilitada liikumiskiirus vahelejäänud või ülekülvatud alade tasakaalustamiseks,” kirjeldab Marie Ehses. „Selline automaatne kalibreerimine tagab, et seemnekülv püsib ülitäpsena isegi muutuva liikumiskiiruse ja eraldusketta muutuva kiiruse korral.”

Tehnoradade tekitamiseks tuleb üks kahest kaksikreast deaktiveerida, samal ajal teise kaksikrea külvikiirus kahekordistub, kuna ketta kiirus suureneb automaatselt. See hoiab külvatava seemnekoguse muutumatuna ja tekitab kuni 87,5 cm laiuse tehnoraja, millel saab näiteks taimede hilisemal väetamisel sõita küllaltki laiade pinnast säästvate rehvidega.

Külvik Lemken Azurit 9

  • Tootja Saksamaa
  • Viljakülviga samal ajal saab põllule viia ka väetise
  • Väetisepaaki saab paigaldada ka esihaakesse, mis on külvikuga ühendatud pöördvoolikute abil
  • Töölaius 3, 4,5 või 6 m.
  • Traktori ISOBUS-süsteemiga ühildatav
  • Külvikut toodetakse 4-, 6- või 8realisena
  • Ridadevaheline kaugus 50 või 75 cm
  • Seemnemahuti 600 l, võimaldab ühe laadimisega külvata kuni 20 ha
  • Kaal 1–2,6 tonni

Allikas: Konekesko, Lemken

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles