Euroopa Liidu jurist: termin «abikaasa» kehtib ka samasoolistele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Geiparaad Saksamaal.
Geiparaad Saksamaal. Foto: Caro / Hechtenberg/Scanpix

Termin «abikaasa» kehtib Euroopa Liidu seaduste järgi ka samasooliste paaride puhul, seega elukohaõigust neile keelata ei saa, hoolimata sellest, kas samasooliste abielu on liikmesriigis seadustatud või mitte, ütles Euroopa Liidu justiitskohtu (ECJ) vanemkohtujurist Melchior Wathelet täna.

Kaasus puudutab Rumeenia kodanikku Adrian Comani ja tema USA kodakondsusega partnerit Clai Hamiltoni, kes abiellusid Brüsselis 2010. aastal, kuid kel ei lubata elada Rumeenias koos.

«Termin «abikaasa» hõlmab Euroopa Liidu kodanike ning nende perekonnaliikmete elukoha vabaduse kontekstis ka samast soost abikaasasid,» ütles Wathelet.

Clay Hamilton (vasakul) ja Adrian Coman.
Clay Hamilton (vasakul) ja Adrian Coman. Foto: Vadim Ghirda/AP/Scanpix

«Kuigi liikmesriikidel on õigus lubada või mitte lubada abielu samasooliste isikute vahel, pole neil õigust takistada Euroopa Liidu kodaniku elukohavabadust, keelates tema samasoolisele abikaasale, mitte Euroopa Liidu liikmesriigi kodanikule, õigust alalisele elukohale nende territooriumil,» sõnas ta.

Coman ja Hamilton on võidelnud aastaid, et neid tunnustatakse Rumeenias juriidiliselt kui abikaasasid. Rumeenias on vastuseis samasooliste suhetele karm. Homoseksuaalsus seadustati riigis 2002. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles