Fotod: Estonia maja ette maandus «meteoriit»

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Südaööl kukkus Tallinnas Estonia maja ette «meteoriit», mis oli osa ooperi «Eesti ajalugu. Ehmatusest sündinud rahvas» tutvustuskampaaniast.

Rahvusooper Estonia kodulehelt selgub, et 2014. aasta märtsis otsustasid Eesti teatrid, et Eesti Vabariigi sünnipäevaks kingitakse suurejooneline lavastusprojekt, kus tuuakse publiku ette vabariigi sajandi lugu, mille raames 24 teatri osavõtul sünnib aasta jooksul – sügisest 2017 kuni kevadeni 2018 – 12 lavastust.

Teatrid loosisid partnerid ja jagasid omavahel kümnendid. Rahvusooperile Estonia ning Kanuti Gildi SAALile valis fortuuna ülesandeks kajastada ühiselt kuuekümnendaid aastaid.

Õnneliku juhusena sattus osapoolte valdusesse Eesti ooperimaastikul seni avastamata teose libreto ning tundmatus noodikirjas partituur. Teose on kuuekümnendate paiku kirjutanud novaatorlik leiutaja ja teadlane Manfred MIM.

Ooper räägib ühest rahvast ja ühest maast, kelle ajalugu on mõjutanud suur kosmiline looduskatastroof, tänu millele on nad saanud tahtmatult alusepanijaks Euroopa kultuurile varasest rauaajast alates.

Manfred MIMi pärandi transkribeerimise ja lahtimõtestamise käigus ongi valmimas monumentaalne suurteos, mis kaasab Estonia teatri solistid, koori, orkestri, balletitantsijad, MIMproject’i loov-insenerid ja Kanuti Gildi SAALi lavatagused jõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles