Värske küsitlus näitab ajaloolist murrangut Hispaanias

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ciudadanose partei juht Albert Rivera ja Kataloonia piirkonna liider Inés Arrimadas.
Ciudadanose partei juht Albert Rivera ja Kataloonia piirkonna liider Inés Arrimadas. Foto: PAU BARRENA / AFP / Scanpix

Alates Francisco Franco režiimi lõpust kaheparteisüsteemina toiminud Hispaania poliitikas on toimunud murrang: eile ilmunud poliitiliste eelistuste küsitlust ei juhi enam kumbki viimase 40 aasta võimuparteidest, ei konservatiivne Rahvapartei (PP) ega sotsialistid (PSOE).

Menukaimaks erakonnaks on tõusnud alles möödunud kümnendil Barcelonas asutatud Ciudadanos. Küsitluses 27,1 protsendi valijate toetuse pälvinud partei kuulub Euroopa tasemel liberaalide ridadesse. Nende põhiliseks tekkepõhjuseks ja seni selgeimaks poliitiliseks vaateks on vastuseis Kataloonia iseseisvusele.

«Eraldumise väljakutse on enda alla võtnud kogu viimase aasta Hispaania poliitilise debati ja tekitanud ühiskonnas tunde, et see oli viimaste kümnendite tõsiseim väljakutse Hispaania demokraatiale,» põhjendas gallupifirma Metroscopia küsitluse avaldanud ajaleht El País.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles