Rootsi kavandab psühholoogilise kaitse ametit (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rootsi lipp aknal.
Rootsi lipp aknal. Foto: Jaanus Lensment

Rootsi valitsus kavatseb asutada riigis psühholoogilise kaitse ameti; psühholoogilise kaitse all mõistetakse muu hulgas rootslaste riigikaitsetahte tugevdamist ja tegutsemist väljastpoolt tulevate mõjutuskatsete vastu.

Rootsi tahab tagada ka seda, et asjalikku ja paikapidavat teavet saab kodanikele vahendada ka ebastabiilsetes ühiskondlikes oludes.

Rootsi parlamendivalimised leiavad aset septembris ja valitsuse sõnul on poliitikud ja ametiisikud tõstnud oma valmisolekut valimiste vastu suunatud mõjutuskatsete eest.

Politsei- ja julgeolekuametnikud teevad riskianalüüse ja kõigile parlamendiparteidele antakse täiendavat teavet valimiskampaaniaga seotud riskidest.

«Kevadel kutsutakse parteijuhid kohtuma peaministriga, et arutada, kuidas valimistega seotud tegevusi saab kaitsta ja võimet mõjutuskatsete vastu tõsta,» märkis Stefan Löfven.

Löfven mõistis pühapäeval taas hukka Venemaa tegevuse Ukrainas ja Krimmi annekteerimise. Tema hinnangul peavad Venemaale kehtestatud sanktsioonid jääma jõusse senikauaks, kuni selle põhjendused püsivad.

Samas lisas Löfven, et Rootsi ja EL peavad hoidma alal kontakte Venemaaga, mida ta nimetas suureks ja tähtsaks idanaabriks.

Rootsi peaministri sõnul ei muuda seda lihtsamaks teated Venemaa suunalt lähtuvast eksitavast informatsioonist ja mõjutusüritustest.

«Väljakutseks on säilitada ja parandada praegust olukorda ning suuta mõelda suhete üle Venemaaga kaugeleulatuvalt,» ütles Löfven.

Rootsis Dalarna maakonnas Sälenis algas pühapäeval iga-aastane julgeoleku- ja kaitsekonverents, mis kestab teisipäevani.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles