Lavrov aastakonverentsil: USA võib anda sõna ja võtta selle tagasi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sergei Lavrov.
Sergei Lavrov. Foto: Grigori Sõssojev/Sputnik/SCANPIX

Iraani tuumaleppe muutmine mõjutaks halvasti dialoogi Põhja-Koreaga, sest annaks Pyongyangile võimaluse kahelda Washingtoni lubaduste pidavuses, ütles Vene välisminister Sergei Lavrov.

«Kui Kim Jong-unilt nõutakse tuumaprogrammi lõpetamist lubadusega tühistada vastutasuks sanktsioonid, siis just nimelt seesama kätkeb maailmakogukonna ja Iraani kokkuleppes,» meenutas Lavrov aastapressikonverentsil Moskvas.

«Ja kui praegu heidetakse see kokkulepe kõrvale ja Iraanile öeldakse: «Jää oma lubaduste piiresse, meie aga toome sanktsioonid tagasi,» siis seadke end Põhja-Korea olukorda. Neile lubatakse sanktsioonide kaotamist vastuseks tuumaprogrammist loobumisele. Noh, loobuvad, aga sanktsioone ei tühista keegi,» rõhutas ta.

Lavrov ei välistanud ka teist võimalust: «Saavutatakse see kokkulepe Põhja-Koreaga, aga siis USA järgmisel hommikul ütleb: me oleme oma sõna peremehed, anname sõna, võtame sõna.»

Euroopa riigid peaksid seisma vastu USA soovile muuta Iraani tuumaleppest, ütles Lavrov.

«Mul on raske öelda, milline saab olema Euroopa seisukoht Iraani tuumaprogrammi osas. Mulle näib, et nad on hakanud juba otsima mingeid kompromisse. Sellest saab kaldpinnal libisemine väga ohtlikus suunas,» ütles välisminister.

«USA ei mõista multipolaarse maailma reaalsust»

Lavrov süüdistas Washingtoni ultimaatumite esitamises maailmale ja suutmatuses mõista kujuneva multipolaarse maailma reaalsust.

«Paraku soovivad meie Ameerika kolleegid ja nende liitlased endiselt üksi asju ajada, esitades ultimaatumeid, soovimata kuulata teiste maailmapoliitika keskuste seisukohti,» ütles Lavrov. «Nad ei taha tunnistada kujuneva multipolaarse maailma reaalsust,» lisas Vene välisminister.

Lavrovi sõnul on Washingtonist 2017. aastal tulnud ähvardused oluliselt süvendanud pingeid mitmes maailma piirkonnas, teiste seas Korea poolsaarel.

Lavrov peatus ka Süürial toimuval, öeldes, et ta ei näe olulist erinevust USA eelmise presidendi Barack Obama ja praeguse presidendi Donald Trumpi administratsiooni Süüria-poliitikas.

«Obama ja Trumpi administratsooni poliitikas ilmselt põhimõttelisi erinevusi ei ole. Sellepärast et kahjuks nii ühel kui teisel juhul näeme mitte püüdlust tüli võimalikult kiiresti summutada, vaid aidata neid, kes tahaks astuda tegelikke samme Süüria poliitilise režiimi väljavahetamiseks,» sõnsa Lavrov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles