Nõmme Kalju tippudega narkoäri ajanud Laasme nõudis vanglas hammaste valgendamist

Liis Velsker
, päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tauno Laasme (varasema perenimega Veri)
Tauno Laasme (varasema perenimega Veri) Foto: Terje Lepp

Riigikohus jättis täna menetlusse võtmata narkokurjategija Tauno Laasme kaebuse Tartu vangla vastu, kes ei luba tal hambaid valgendada.

11 aastaks vangi mõistetud endine kokaiiniärimees Laasme esitas Tartu vangla vastu kaebuse, milles soovis kohtult ettekirjutuse tegemist, mis kohustaks vanglal tuua talle pärast breketite kandmist valgendusplaastreid või viia teda hambakliinikusse hammaste pärlipesu tegema. Kui maakohus mehe soovi rahuldas, siis ringkonnakohus selle tühistas.

Laasme on alates 2014. aastast vangis olles pidanud hulga kohtuvaidlusi.

Möödunud suvel karistas Tartu vangla Laasmed selle eest, et too oli vanglas korraldatud saalijalgpalli turniiril võistkonna kaptenina käitunud väidetavalt ebaviisakalt, muu hulgas kasutanud ebatsensuurseid ja solvavaid väljendeid. Laasme esitas karistuse peale kaebuse, et tema ei ole ebaviisakalt käitunud. Tartu halduskohus otsustas vangi kaebuse rahuldada, kuna õigusaktid ei defineeri viisakuse mõistet. Laasme kasuks mõisteti välja riigilõiv 15 eurot.

Mullu juunis soovis Laasme taotleda õiguskaitset, et minna Tallinna Ülikoolis toimuvale õigusteaduskonna sisseastumiseksamile, sõidukulud sinna pidi katma tema ema. Kohus mehe soovi omandada kõrgharidust väljaspool vanglat ei rahuldanud.

Tartu ringkonnakohus leidis, et kinnipeetaval ei ole õigust nõuda vanglalt enda lubamist õppima väljapoole vanglat ja vanglate kohustuseks on tagada kinnipeetavatele eelkõige põhi- ja üldkeskhariduse omandamine. Ringkonnakohus leidis, et Laasme väited tema põhiõiguste ja -vabaduste rikkumise kohta ei ole asjakohased, samuti tema väide, et esialgse õiguskaitse andmata jätmine toob talle kaasa kahjuliku tagajärje, milleks on see, et ta ei saa sel aastal enam sisseastumiseksamit teha ega Tallinna Ülikooli õppima asuda.

Laasmel on Tallinna Majanduskoolis pooleli ka turundusspetsialisti õpingud, mida ta samuti soovis jätkata. Vangla ega kohus seda soovi ei rahuldanud, kuna Laasmed hinnati vanglas kõrgohtlikuks. Laasme ohutaset ei langetatud.

Suures koguses narkootikumidega kauplemine

Laasme mõisteti 2014. aastal süüdi suures koguses narkootikumide ebaseadusliku käitlemise eest ja talle mõisteti üheksa-aastane vangistus. Kuna tal eelneva süüteo eest oli osa karistusest kandmata, tuleb tal kokku trellide taga veeta 11 aastat, kümme kuud ja 15 päeva. Laasme tunnistas end narkootikumide suures ulatuses käitlemises täielikult süüdi.

Süüdistuse järgi panid jalgpallis tegev olnud Tauno Laasme ja 2013. aastal Nõmme Kalju ridades Eesti meistriks tulnud Oliver Konsa 2012. aastal Tallinnas ja Harjumaal isikute grupis korduvalt toime narkootilise aine ebaseadusliku käitlemise – suures koguses kokaiini ebaseadusliku omandamise, valdamise, veo ja edasiandmise.

Laasme esindas Eesti Jalgpalliliidu andmetel 2012/2013. aasta hooajal meistrivõistluste teises liigas JK Kaitseliit/Kalev. Aastate eest mängis Laasme ka ise Nõmme Kaljus. Laasmed on varem korduvalt narkokuritegude eest karistatud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles