Putin: kommunismiõpetus on ristiusuga suguluses (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin uusaastapöördumises.
Venemaa president Vladimir Putin uusaastapöördumises. Foto: Aleksei Nikolski / AFP

Kommunistid ei leiutanud oma õpetust, vaid ainult kohandasid selleks õigeusu, ütles Vene president Vladimir Putin dokumentaalfilmis.

«Lenin pandi mausoleumi - mille poolest erineb see pühakusäilmetest õigeusklike või lihtsalt kristlaste jaoks? Mulle öeldakse: «Ei, ristiusumaailmas ei ole sellist tava.» Kuidas ei ole? Sõitke Áthosele, vaadake, seal on igasuguseid pühakusäilmeid, on ka Sergiuse ja Germanuse omad,» ütles Putin tõsielufilmis «Valamo», mille lõike näitas Vene televisioon.

«See tähendab toonane võim ei mõelnud välja midagi uut, lihtsalt kohandas oma õpetusega selle, mille inimkond oli juba ammu leiutanud,» lausus Putin.

Ta märkis, et kommunistlik õpetus on ristusuga suguluses, sest vabaduse, vendluse, võrdsuse ja õigluse aated on tallel ka pühakirjas.

«Aga «Kommunismiehitaja moraalikoodeks»? See on sublimatsioon, primitiivne väljavõte piiblist, midagi uut seal välja ei mõeldud,» ütles president.

Riigipea pressisekretär Dmitri Peskov ei näinud Lenini mausoleumi ja pühakusäilmete austamise võrdluses midagi sensatsioonilist.

«President Putin on selle küsimuse hinnangutes vägagi järjekindel. Ta on mitu korda teinud samas sängis avaldusi. Seepärast ei näe me siin midagi uut, mis võiks tuua kaasa mingeid sensatsioonilisi arutelusid,» kommenteerides presidendi filmis tehtud avaldust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles