Tuhandeid eestlasi lohku tõmmanud püramiidskeem kukkus kokku (9)

Sander Punamäe
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha
Raha Foto: SCANPIX

Püramiidskeem Kairos Technologies kukkus kokku. Tuhanded inimesed, kes lähedastelt või pangast raha laenasid, on võlgades.

«Tahad rikkaks saada? Maksa 2777 dollarit ja mitte midagi tehes on aastaga kukrus peaaegu 7000 eurot.»

Nii reklaamiti kaks aastat tagasi levima hakanud äriskeemi, mis uhke nime – Kairos Technologies – taha peitus. Reklaamijateks olid tavalised Eesti inimesed.

Raha pidi tulema suurtelt korporatsioonidelt nagu Nissan, kes Kairose liikmete kõvaketastes hajutatult oma salajasi andmeid hoiustavad.

Finants- ja tehnoloogiaspetsialistid kritiseerisid väiteid teravalt ning nimetasid äri klassikaliseks Ponzi skeemiks. 

«Sul ei kliki ära veel?» põrgatasid Kairose värbajad palli skeptikutele tagasi. 

Kairose üheks maaletoojaks peetav Valeri Holodnjakov selgitas 2016. aasta aprillis sotsiaalmeediasse postitatud videos, miks kriitika vett ei pea.

«Kunagi ei usutud, et lennukiga lendamine on võimalik. Kunagi olid telefon ja telekas ulme. Vaatamata kriitikale on meiega liitunud juba 147 000 inimest,» ütles ta, lisades, et on kohtunud Kairose presidendi ja IT-spetsialistiga.

«Milleks talle inimeste petmine. Ta tahab inimkonnale midagi anda,» ütles Holodnjakov toona.

Dollarimärgid silme ees

Suured rahanumbrid meelitasid Kairosega liituma igapäeva töös ärimudeleid analüüsiva Taneli (täisnimi toimetusele teada), kes kiirlaenu toel 2500 eurot püramiidskeemi investeeris.

«Liitusin Kairose äriga 2016. aasta juulis, kui soetasin 125 dollari eest kõige odavama paketi. Kuna kokkulepitud rahasumma jõudis igal öösel Kairose kontole, nagu lepingus lubatud, sattusin kiiresti hasarti ning ostsin 6 päeva hiljem kõige kallima, 2777 dollarit maksva paketi. Selle saamiseks võtsin 2000 eurot kiirlaenu ning müüsin maha oma vastsoetatud iPad mini 4,» rääkis ta.

Tanel ütles, et äri juures võlus teda lihtsus ja kriitikute jutt tol hetkel ei morjendanud. «Siis ju kõik toimis,» ütles ta.

«Kui programm oli installitud, näitas kõvakettal tõesti vähe vaba ruumi olevat,» ütles Tanel.

Aastakümneid küberturvalisusega tegelenud Peeter Marvet uuris asja lähemalt ja selgus, et eraldatud kettaruumil liiklus puudub.

«Kairose poolt põhjendati seda asjaoluga, et andmed on nii tugevalt krüpteeritud ning raskesti tuvastatavad, et tavalised spetsialistid ei saagi neid näha,» ütles Tanel.

Krahh

Täna on Suurbritannias registreeritud Kairose äri tarbijakaitse andmetel pankrotis ja firmat likvideeritakse.

Taneli hinnangul liitus projektiga tuhandeid inimesi. Väidetavalt oli nende seas kommertspankade töötajaid, kooliõpetajaid, müügiinimesi ja tuntud idufirmade töötajaid.

«Kairos oli minu jaoks esimene kolme skeemist, millega liitumisel tasusin kokku umbkaudu 3650 eurot ning tagasi sain umbes 2350 eurot. Kui ärimudelid oleksid lõpuni töötanud, oleks minu teenistus olnud pea kümme tuhat eurot,» selgitas Tanel.

Tanel ütles, et püramiidi kaasatud sõbrad viha ei pea.

«Üldiselt on nii, et olime kõik koos ohvrid; üksteise peale näpuga ei näidanud. Mina tegin sõpradele kohe selgeks, et investeering sisaldab riski ja ei ole välistatud, et nad võivad raha kaotada,» ütles ta.

Taneli sõnul jõuavad tasuvuspunkti vaid need, kellel õnnestub näha taolistes projektides paariaastast perspektiivi ning tegeleda usinalt värbamisega. «Suures pildis hoiab neid skeeme elus ja tasemel vaid spekulatsioon ning uskumus süsteemi toimimisse,» selgitas Tanel.

«Et 100–250-protsendilist kapitalitootlikkust pakkuvate investeeringutega saab rikastuda ka tavainimene, on reaalselt vaid utoopiline unistus, mis leiab varem või hiljem oma lõpu,» ütles Tanel.

Maaletooja ei võta vastutust

Tanel ütles, et täpselt ei tea, kes esimesena Eestis projektiga tegelema hakkas, kuid kõige enam võtsid avalikult sel teemal sõna mitmete võrkturundusskeemidega tegelenud Algis Altmäe ja Võru kergejõustikutreener Valeri Holodnjakov.

«Mina olen tavaline inimene nagu kõik teised, mina ei saa rääkida firma nimel,» ütles Holodnjakov.

Ta tunnistas, et oli üks esimesi, kes sellega Eestis alustas, kuid maaletooja tiitlit endale võtta ei taha. «Mind peetakse maaletoojaks, sest võtan sõna. Teised Tallinnas ja Narvas on lihtsalt vait,» ütles Holodnjakov. 

Ta ütles, et on kirjutanud kirju firma juhtidele, kuid ühtegi vastust pole saanud. «Pole ametlikult ka teatatud ei kirjaga ega ka veebilehel. Asi lihtsalt vaibus,» ütles Holodjnakov.

«Mina vaid soovitasin»

«Esimese aastaga lähevad ju 100 ettevõttest 90 pankrotti, sest konkurents on suur või finantsi pole. Sama on nii internetis kui ka traditsioonilises äris,» ütles Holodjnakov. 

Kuidas läks Kairose maaletoojaks peetaval Holodjnakovil endal? «Ainsad, keda ma värbasin, olid minu pereliikmed. Pere, ema, õed ja nende sugulased. Nemad kaotasid raha ja ma pean sellega elama,»  ütles Holodnjakov.

«Kui ütled sõbrale, et vot seal on väga hea pitsa. Mis siis teha, kui seal pole hea pitsa. Sina tegid valiku, mina vaid soovitasin. Läksid õnge. Iga päev toimuvad sellised asjad,»  selgitas Holodnjakov olukorda oma vaatepunktist.

Tarbijakaitseamet hoiatab

Oluline on tarbijatel teada, et erinevalt lubatud soovitus- ja võrkturundusest on püramiidskeem tarbijakaitseseaduse järgi eksitav ja keelatud kauplemisvõte. 

«Püramiidskeemi puhul sõltub tulu teenimine paljuski isiku värbamistegevusest, soovitus- ja võrkturunduses lähtutakse isiku müügioskustest ja konkreetsetest müügimahtudest,» selgitas tarbijakaitseameti kommunikatsiooniekspert Pille Kalda.

«Näiteks on tarbijad küsinud Global Intergoldi, Kairose, Koralliklubi, Zinzino, OneCoini, Nanoclubi ja Worldventuresi kohta,» loetles Kalda.

Tarbijakaitseamet kutsub tarbijaid tähelepanelikkusele ja kriitiliselt mõtlema enne tehingute tegemist. «Uskumatutesse pakkumistesse tasub suhtuda skeptiliselt,» ütles Kalda. 

Püramiidskeemiga on tegemist eelkõige siis, kui:

•             skeemiga liitumisel küsitakse liitumistasu, mis on sageli üpris suur, mitte sümboolne;

•             liitujale lubatakse kerget ja kiiret teenistust või tasuta kingitusi;

•             liituja hakkab tulu teenima uute liikmete hankimisest, mitte toote või teenuse müügist või tarbimisest ja tulu teenimiseks on vaja leida teatud minimaalne hulk uusi liitujaid;

•             uute liikmete liikmemaksud kanduvad skeemi kõrgemate tasemete liikmetele;

•             skeemi madalamate tasemete liikmed liiguvad kõrgematele tasemetele vastavalt võimekusele leida uusi liikmemaksu tasuvaid liikmeid;

•             liitunutel puudub garantii investeeringute tagasisaamiseks või kasumi teenimiseks.

allikas: Tarbijakaitseamet

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles