Kilk: president võib selguda 21. mail

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
IRLi esimees Mart Laar ja valimiskogus presidendiks valitud Toomas Hendrik Ilves 23. septembril 2006.
IRLi esimees Mart Laar ja valimiskogus presidendiks valitud Toomas Hendrik Ilves 23. septembril 2006. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Ettevõtja Rein Kilk juhtis tähelepanu, et seekordsed presidendivalimised ei pruugi sugugi toimuda augusti lõpus, vaid juba järgmisel laupäeval, 21. mail, kui Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) volikogu ette on aru andma kutsutud president Toomas Hendrik Ilves.

Reformierakond ja sotsiaaldemokraadid on juba teatanud Ilvese toetamisest, neil on kahepeale 52 häält riigikogus, kui sellele lisada IRLi 23 häält on koos 75 häält, vaja oleks 68.

«Huvitav, mida Keskerakond teeb, kas paneb oma kandidaadi välja?» küsis Kilk Kuku raadio saates «Keskpäevatund»

«Mingil hetkel on Keskerakond sunnitud teatama, kas nad toetavad istuvat presidenti ja kui ei toeta, siis peaksid ju toetama kedagi teist,» arutles ajakirjanik Ainar Ruussaar.

«Sisekaemuse kord on nüüd tõesti Keskerakonna käes. Varem on selline sisekaemus IRLile ja SDE-le kasuks tulnud, Rahvaliidule ja rohelistele mitte. Tartus lõppes see Keskerakonna sisekaemus paraku nii, et ei saadud enam koalitsioonis Reformiga hääli kokku ja vahetus võim,» kirjeldas Kilk.

«Pärnus jälle tuli keskkontorist kena näitsik Kadri Simson, kes sooritas Mart Viisitamme suunas kuklalasu,» meenutas Ruussaar.

«Kas see sisekaemus jõuab ka Tallinnase? Praegu on küll selge ülekaal, aga tundus ka, et Tartus oli kindel koalitsioon,» rääkis Kilk.

«Ega Tartus ei sündinud ju Reformierakonna-IRLi armastusabielu, ka sotsidega peeti läbirääkimisi ja nende juhile Tõnu Intsile tundus vahepeal juba, et abilinnapea või volikogu esimehe koht on tema,» sõnas Kilk.

«Arvan, et puhtmänguliselt tehakse katse ka Tallinnas sügisel ära, aga see sõltub muidugi Keskerakonna sisekaemusest,» sõnas Kilk.

«Ega Tallinna volikogus ei näe selliseid keskerakondlasi, kes võiks seda sisekaemust seal edasi arendada Tartu või Pärnu eeskujul,» tõdes Ruussaar.

«Edgar Savisaar on Eesti poliitikas hädavajalik kurjus, sest ei Reformierakond ega IRL ei kontrolli ju üldse Lasnamäe ja Ida-Virumaa hääli. Esti poliitiline olukord Savisaare puudumisel poleks enam Reformierakonna kontrolli all,» nentis ajakirjanik Priit Hõbemägi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles