Somaalimaa tahab keelata vägistajatel ohvritega abiellumise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Somaalimaa naised.
Somaalimaa naised. Foto: ALI MUSA/AFP/SCANPIX

Tunnustamata Somaalimaa parlamendis on lugemisel eelnõu, mis muudaks seksuaalkuriteod kriminaalkorras karistatavaks.

Seaduseelnõu kohaselt kriminaliseeritakse kõik seksuaalrünnakud, muu hulgas vägistamised, lapsabielud ja hangeldamised. Seksuaalkurjategijatele võib määrata kuni 30-aastase vanglakaristuse, kuid raskendavaks asjaoluks peetakse ohvri nakatamist HI-viirusega, mille eest saaks süüdimõistetuid karistada eluaegse vangistusega.

Praegu puudub rahvusvaheliselt tunnustamata riigis seksuaalkurjategijate karistamiseks seadus. Seejuures survestasid paljud vägistamise ohvriks langenud tüdrukute pered kurjategijat ohvriga abielluma, et vältida nii pere häbisse sattumist.

Väljaande Independent teatel kehtivad mitmetes riikides – näiteks ka Kreekas, Iraagis, Liibüas, Kuveidis, Tais ja Venemaal – seadused, mis võimaldavad vägistajal karistusest pääseda, kui ta ohvriga abiellub või mõningatel juhtudel ka siis, kui ohver talle andestab.

1991. aastal end pärast kodusõda ühepoolselt iseseisvaks kuulutanud Somaalimaa parlamendi alamkoda on eelnõu heaks kiitnud, varsti asub seda arutama parlamendi ülemkoda. Jõustumiseks vajab see ka presidendi allkirja, mida oodatakse 1. märtsiks.

Kuigi seaduseelnõu keelustab seksuaalkuriteod, ei mainita seal naiste ümberlõikamist. Protseduur on rahvusvaheliselt tunnistatud tüdrukute ja naiste inimõiguste rikkumiseks, kuid sellele vaatamata paljudes kultuurides levinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles