Eestlased teenivad Helsingis Läti alkoholi musta müügiga tuhandeid

PM Majandus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Eestlased Veiko ja Tarmo müüvad Helsingis öösiti althõlma Lätist toodud alkoholi ja võivad sellega enda sõnul teenida ka lausa neli tuhat eurot kuus, kirjutab Helsingin Sanomat.

Kahe Eesti mehe äri on püsti pandud Helsingi velodroomi lähedal asuvas parklas. Kolmekümnendates mehed on mõlemad üle kümne aasta tagasi tulnud Eestist Soome.  Nüüd on neil Facebookis Joogiabi grupp, mis justkui ei müü alkoholi, vaid tegeleb alkoholi väljalaenamisega n-ö pandi vastu. Kas kunagi tagastatakse ka alkoholi ja küsitakse pant tagasi? «Seda pole kunagi juhtunud,» ütleb Veiko.

Sisuliselt muidugi on alkoholi nn laenamine riigi  petmine, mis on Soome üle võetud Eestist. Soomes on alkoholi müük pärast kella 21 keelatud ning seepärast on Tarmo ja Veiko äril ka minekut.

Joogiabi grupis on praegu juba üle 8000 liikme. Tarmo hinnangul oleks nende tegevus kuritegelik siis, kui nad müüksid alkoholi ka alaealistele, kuid mehe kinnitusel nad seda kunagi ei tee. Oleme klientidele ära öelnud, kui nad liiga noored välja on näinud, lisab Veiko.

Veiko räägib, et öise alkoholimüügiga on võimalik teenida neli tuhat eurot kuus, mis aga tähendab ühel nädalavahetusel minimaalselt 1500-kilomeetrist läbisõitu. Alkoholi toovad nad Lätist, sest Eestist pole seda mõtet pärast aktsiisitõuse enam osta. Suurim nõudlus on viina, rummi, neljase õllepaki, longerote ja veini järele.

Soome politsei peab toimuvat küll ebaseaduslikuks, kuid piirdub vaid pisteliste kontrollidega piiril, sest n-ö musta alkoholi müügi maht pole Soomes suur.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles