Estonian Celli süvamerelasu olukord on arvatust kehvem

Adele Johanson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Estonian Cell tehas
Estonian Cell tehas Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Uue aasta esimestel nädalatel tegi Estonian Cell täiendavaid uuringuid Kunda lahes asuval süvamerelasul ning tuvastas lisaks esialgsele lekkekohale veel mitu ootamatut purunemist. 

Ettevõte on alustanud remondi ettevalmistusega süvamerelasu viimiseks ettenähtud kohta. Samal ajal jätkatakse lisauuringutega süvamerelasu purunemise põhjuste selgitamiseks. 

Estonian Celli juhatuse liikme Siiri Lahe sõnul näitavad uue aasta alguses tehtud tuukri- ja sonariuuringud mitut ootamatut purunemist süvamere väljalasul. «Meie palvel tehti süvamerelasu kohta tuukriuuringuid kolmel korral. Need kinnitasid ebameeldiva üllatusena, et süvamerelasu toru ei ole kavandatud ulatuses merepõhja sees ega kaetud liivaga. Kokku leiti 2,4 kilomeetri pikkusel süvamerelasul kümmekond purunemiskohta ja lisaks on selle ots paindes,» selgitas Lahe, lisades, et Estonian Cell soovib tänada tähelepanelikke inimesi, tänu kellele leiti toru purunemised faasis, mil nende parandamine on veel suhteliselt lihtne.

Lisaks täiendavate tuukriuuringute tellimisele on ettevõte põhjalikult läbi töötanud süvamere rajamisele eelnenud uuringuid ja sellega seonduvaid dokumente. Täiendavate tuukriuuringute tegemine viibis ettevõttest sõltumatute keeruliste mereolude tõttu. «Ehkki meil pole hetkel veel lõplikku raportit kõigi uuringute kokkuvõttena, esitasime keskkonnainspektsioonile esialgse info remondiplaanide kohta,» lisas Lahe.

Varem tuvastatud lekete parandamiseks tellis Estonian Cell spetsiaalsed muhvid ning nende paigaldustööd tehakse esimesel võimalusel, kui muhvid on Eestisse saabunud, mereolud piisavalt stabiilsed ning võimaldavad remonttööde teostamist.  «Esimeses järjekorras plaanime parandada kõige kaldapoolsema esimesena avastatud lekkekoha ja siis liikuda samm-sammult süvamere väljalasu otsa suunas,» selgitas Lahe.

Tehase süvamerelask paigaldati Kunda lahte 2006. aastal enne tehase käivitamist ning selle eluiga oleks pidanud olema vähemalt 50 aastat. «Süvamere väljalasu purunemine peale 11 kasutusaastat oli ettevõtte jaoks väga ootamatu. Purunemise põhjust ei ole seni tehtud uuringute alusel võimalik üheselt tuvastada ning seetõttu ei saa me hetkel väita, kas tegu on loodusjõudude või inimtekkelise põhjusega,» kommenteeris Lahe. 

Lisaks purunenud kohtade remondile otsib ettevõte lahendusi, et tagada toru edasine stabiilsus mere põhjas toru kasutusaja jooksul. «Edaspidi plaanime teha regulaarseid tuukriuuringuid iga-aastaselt kogu toru ulatuses, et tagada võimalike riskikohtade varajane tuvastamine ja lekete ennetamine,» selgitas Lahe. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles