Armeenia tunnistas jeziidide tapmise Iraagis genotsiidiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jeziidid 2014. aasta augustis ISISe vägivalla eest põgenemas.
Jeziidid 2014. aasta augustis ISISe vägivalla eest põgenemas. Foto: Stringer/Reuters/Scanpix

Armeenia parlament kiitis heaks resolutsiooni, millega nimetatakse genotsiidiks jeziidide tapmine Iraagis 2014. aastal ISISe poolt.

ISIS tappis 2014. aastal Iraagis Sinjaris tuhandeid jeziide ning röövis jeziidi naisi ja tüdrukuid seksiorjadeks.

«Selle resolutsiooniga me mitte ainult ei tunnusta (tapmisi) genotsiidina ja mõista seda hukka, vaid kutsume ka rahvusvahelist üldsust alustama juurdlust,» ütles parlamendi inimõiguskomisjoni jeziidist aseesimees Rustam Makhmudyan.

«Riigina, mis on elanud üle genotsiidi, mõistab Armeenia rahvas selle tunnustuse tähtsust,» sõnas võimupartei seadusandja Armen Ashotyan.

Armeenias elab umbes 35 000 jeziidi ja sinna ehitatakse ka maailma suurimat jeziidi templit.

Kurdi keelt kõnelevad jeziidid järgivad antiikajast pärinevat monoteistlikku religiooni. ISIS peab neid ususalgajateks. Enne äärmusrühituse pealetungi elas Iraagis 550 000 maailma 1,5 miljonist jeziidist.

Umbes pooled jeziidid, kelle ISIS pantvangi võttis, on jätkuvalt kadunud ning alates 2014. aastast on Iraagist leitud 47 jeziidide surnukehadega massihauda. 

Jeziidide tapmist 2014. aastal peab genotsiidiks ka ÜRO ning selle väitel eraldas ISIS oma okupatsiooni ajal Iraagis üksteisest jeziidi mehed ja naised, et nad ei saaks rohkem järglasi luua.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles