Palo: Dubai Expol osalemisega peaks kaasnema saatkonna avamine

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dubai. Foto on illustratiivne.
Dubai. Foto on illustratiivne. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Kui Eesti otsustab osaleda 2020. aastal Dubai maailmanäitusel, siis sellega peaks kaasnema ka välisesinduse avamine Araabia Ühendemiraatides (AÜE), leiab ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Urve Palo.

«Ainult ühel messil, Expol, osalemine ei ole piisav. Kui messile minna, siis me peaksime ikkagi avama seal ka välisesinduse, kes siis selle piirkonnaga edasi töötab. Muidu jääb see ühekordseks, väga suureks kulutuseks,» ütles Palo ja lisas, et tema isiklikult toetab sellesse piirkonda esinduse avamist.

Hinnanguliselt läheks Eesti osalemine Dubai Expol maksma 6 kuni 7 miljonit eurot. Samas oleks Eesti diplomaatilise esinduse pidamise ühe aasta kulu AÜE pealinnas Abu Dhabis umbes 700 000 eurot, mis tähendab, et messil osalemise raha eest saaks umbes kümme aastat seal piirkonnas Eesti esindust töös hoida, rääkis Palo teisipäeval riigikogu väliskomisjoni korraldatud äridiplomaatia teemalisel ümarlaual.

Ministri sõnul peaks valitsus lähinädalatel tegema otsuse Dubai Expol osalemise kohta, kuna selle hilisemaks lükkamine muudab keeruliseks ettevalmistustega õigeaegse valmis jõudmise. Samas algavad peatselt valitsuses ka riigieelarve strateegia arutelud, kus võiks tulla arutusele AÜEsse välisesinduse rajamiseks raha eraldamine.

Palo ütles, et toetab taotluse esitamist ja rahuldamist. «Aga mina olen ainult üks valitsuse liige.» Ta viitas, et lisaks majandusdiplomaatiale kaalutakse välisesinduste avamisel ka Eesti välispoliitilisi ja konsulaarhuve. «Ettevõtjatel on kindlasti huvi olemas ja minu meelest tasuks sinna panustada,» lisas minister.

Riigikogu väliskomisjon korraldas täna Palo ja välisminister Sven Mikseri ning ettevõtlusorganisatsioonide esindajate osalusel istungi, millel arutati Eesti äridiplomaatia ja väliskaubanduspoliitika hetkeseisu ning tulevikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles