Iseseisvuslased tahavad California kaheks lüüa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Californias on olnud mitmesuguseid eraldumismõtteid, muuhulgas ka idee luua eraldiseisev California Vabariik.
Californias on olnud mitmesuguseid eraldumismõtteid, muuhulgas ka idee luua eraldiseisev California Vabariik. Foto: MARK RALSTON/AFP/Scanpix

Osa Ameerika Ühendriikide California osariigist otsustas alustada lahkulöömist rannikualadest, et kuulutada välja iseseisev Uus-California osariik.

Uus-California osariigi idee algatajad teatasid, et California praegusel kujul on valitsematu ja pakkusid välja lahenduse: võtta suurem osa praegusest osariigist ja eraldada see suurte linnadega rannikualadest.

«Praegust California osariiki valitseb türannia,» sõnas veebilehel rühmitus, mida juhib Robert Paul Preston.

Uus haldusjaotus hakkaks välja nägema selline:

«Pärast aastaid maksustamist, regulatsioone ja üheparteipoliitikat on California osariik ja selle maakonnad muutunud valitsematuks,» teatas rühmitus, lisades, et sellega on kaasnenud mitmete baasteenuste nagu hariduse, seadusandluse, infrastruktuuri ja tervishoiu allakäik.

Maakonnaesindajatest ja erinevatest komiteedest moodustatud iseseisvusliikumine loodab järgida oma püüdlustes Lääne-Virginia osariigi mudelit, mis Virginiast eraldus.

Eraldumise aluseks tuuakse põhiseaduse 4. artikli 3. punkti ning rühmitus loodab veenda California võime osariiki kaheks jagama enne asja Kongressi saatmist.

Tegelikkuses on eraldumisprotsess üsna ebatõenäoline. Sarnaseid ideid on välja käidud varemgi.

2014. aastal pakkus riskikapitalist Tim Draper, et California tuleks jagada kuueks osaks ja moodustada eraldi Silicon Valley osariik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles