Kosovos tapetakse rahu (1)

Jure Brankovič
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapetud Kosovo serblasest poliitikut Oliver Ivanovici mälestati küünalde süütamisega.
Tapetud Kosovo serblasest poliitikut Oliver Ivanovici mälestati küünalde süütamisega. Foto: DJORDJE KOJADINOVIC/REUTERS/Scanpix

Teisipäeva hommikul tulistati kuus lasku otse Kosovo rahuprotsessi pihta. Mitrovicë serblastega asustatud põhjaosas tapetud Kosovo serblaste liider Oliver Ivanović oli ideaalne sihtmärk, et vägivald valla päästa. Teda tunti serblastest poliitikute hulgas ühe haruldase erandina, kes suutis albaanlastega rahumeelselt suhelda ja julges teha seda albaania keeles.

Isegi erakorralise meditsiini osakonna arstid, kes tema elu päästa ei suutnud, ei rääkinud poliitiku haavadest. «Sellel traagilisel juhtumil on üks eesmärk: algatada ja levitada hirmu ning ideed etnilisest puhastusest,» sõnas kohaliku meditsiinikeskuse direktor Milan Ivanović pressikonverentsil, kus ta kinnitas prominentse poliitiku surma.

Kosovos on uurimine algatatud, aga Serbia prokuröride sõnul käivitasid nad ka enda uurimise. Serbia president Aleksandar Vučić kinnitas, et Serbia viib uurimise läbi paralleelselt ja palub võimalust osaleda ka Kosovos toimuvas uurimises.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles